Flying Fish

  • Inhoudstype:
    • Verhaal
  • Thema’s:
    • Innovatie
    • Smart Energy Systems

Flying Fish heeft in 2023 de subsidie van Smart Energy Systems ontvangen en is daarmee hard aan de slag gegaan. Inmiddels is het bedrijf geselecteerd voor een tweede subsidieronde.  

de regel-unit als basis voor elk draagvleugelboot-module van Flying Fish

Flying Fish ontwerpt draagvleugelsystemen die het energieverbruik van snelle schepen tot 80% vermindert. Draagvleugels zijn vleugels onder een boot die, bij voldoende snelheid, de romp uit het water optillen waardoor de boot minder weerstand ervaart en over de golven heen vliegt. Flying Fish richt zich momenteel op snelle schepen in de Rotterdamse haven: het Loodswezen Rotterdam-Rijnmond, de watertaxi, de Rijksrederij en andere partijen.  

Eerste resultaten 

In de vorige subsidieronde heeft het Delftse bedrijf al een belangrijke stap gezet. “We hebben een schaalmodel op een tiende van de werkelijke grootte gebouwd”, vertelt medeoprichter Gijsbert van Marrewijk. “Hiermee hebben we bewezen dat onze boot stabiel door de golven kan vliegen en aanzienlijk veel energie kan besparen.” 

Toch zijn potentiële klanten nog niet klaar om direct over te stappen. “Iedere partij heeft specifieke eisen en wil weten wat onze technologie voor hun type boot betekent”, legt Van Marrewijk uit. “Hoeveel energie en tijd besparen ze? Wat zijn de kosten? En hoe is het voor een schipper om op een vliegende boot te varen? Dit soort vragen moeten we beantwoorden voordat men erin wil investeren.” 

Simulatie  

Om deze vragen te beantwoorden, werkt Flying Fish met hulp van een nieuwe SES-subsidieronde aan een geavanceerde simulatie. “We maken een digitale kopie van een boot”, zegt Van Marrewijk. “Hiermee kunnen we realistische vaarroutes nabootsen, zoals een watertaxi-rit of een loodsboot die van het centrum naar de haven vaart. We berekenen dan precies wat de impact is op energieverbruik, comfort en krachten op de draagvleugels.” 

Een belangrijk onderdeel van de simulatie is de koppeling met het regelsysteem van de draagvleugels. Dit systeem zorgt ervoor dat de draagvleugels automatisch in de juiste stand blijven door zich meer dan 10 keer per seconde aan te passen. “We kunnen nu de echte hardware koppelen aan de simulator”, vertelt Van Marrewijk. “Hierdoor kunnen bedrijven zien hoe hun schepen met ons systeem zouden presteren.” 

Flying Fish testte de stabiliteit van het systeem al met het schaalmodel: “We plaatsten een glas champagne op de voorsteven, tot de rand gevuld. Zelfs tijdens het ‘vliegen’ over de golven morste er niets. Dit illustreert niet alleen de stabiliteit, maar ook het comfort aan boord.” 

Haptic feedback voor intuïtief varen 

Naast de simulatie werkt Flying Fish aan een verbeterd besturingssysteem met haptic feedback. “Een draagvleugelboot vaart anders dan een traditionele boot”, legt Van Marrewijk uit. “Als de snelheid toeneemt, komt de boot uit het water en vermindert de weerstand drastisch, waardoor het hanteren van de gashendel anders kan aanvoelen. Dit vraagt om een aanpassing in de manier van varen.” 

Daarom ontwikkelt Flying Fish samen met SmartShip een systeem dat via de gashendel intuïtieve feedback geeft, net zoals trilsignalen in het stuur van nieuwe auto’s. “Zo kan een schipper voelen of de boot veilig kan opstijgen of dat er beperkingen zijn. Dit helpt om zonder extra training soepel met de draagvleugeltechnologie te varen.” 

De volgende stap 

Om de overstap naar productie te maken, is een fullscale testmodel nodig. “Daarvoor hebben we een grotere investering nodig”, erkent Van Marrewijk. “Met de juiste partners en investeerders kunnen we deze duurzame transitie versnellen en de maritieme sector klaarmaken voor een uitstootvrije toekomst.” 

Meer lezen over Flying Fish op de website

Terug naar beginpagina Smart Energy Systems

Deel deze pagina