De Route van Franky: Fietstaxi Centrale Rotterdam

  • Inhoudstype:
    • Interview
  • Thema’s:
    • Ondernemerschap

Ter ere van het 40-jarige jubileum van de Ondernemersbalie stappen we in het sportieve avontuur van Franky Liefhebber, de enthousiaste kracht achter de Fietstaxi Centrale. Een unieke ondernemer die door weer en wind al meer dan 15 jaar de straten van Rotterdam verrijkt.

Franky Liefhebber van Fietstaxi Centrale Rotterdam vertelt over zijn start bij de Ondernemersbalie.
Franky Liefhebber ©  Frank Diemel

Van hobby tot onderneming

Fietsen is voor Franky een manier van bewegen die hem een gevoel van vrijheid geeft. Iets wat hij van jongs af aan al koestert. “Mijn liefde voor fietsen begon toen ik een jaar of zes, zeven was.” herinnert hij zich. “Ik fietste door Rotterdam en hoopte dan dat ik niet hoefde te remmen, omdat mijn voeten de grond nog niet konden raken.” Dit jeugdige enthousiasme vormde de basis voor zijn onderneming: de Fietstaxi Centrale. Franky begon met slechts vier fietsen, maar zijn vloot is inmiddels uitgegroeid tot 9 fietstaxi’s. Met een grote pool van sportieve ZZP’ers, leveren zij in de hoogste versnelling een unieke bijdrage aan de mobiliteit in de stad.

Het is hard werken, maar dat hoort toch bij Rotterdam?”

Franky Liefhebber, Fietstaxi Centrale

Huisvesting via de Ondernemersbalie

Toen Franky het idee kreeg om zijn Fietstaxi Centrale te starten, had hij nog geen gedetailleerd plan. Zijn drijfveer was simpel: “De tweede stad van Nederland, zonder fietstaxi? Dat kan toch niet!” Hij werd al snel geconfronteerd met de uitdagingen van het vinden van een betaalbare locatie voor zijn fietsen. Hij bezocht de Ondernemersbalie. Daar kreeg hij niet alleen advies over het in kaart brengen van de kosten, maar ook over de verschillende locatiemogelijkheden in Rotterdam. “De Ondernemersbalie heeft mij in contact gebracht met relevante partijen en gaf mij een helder overzicht van potentiële locatie-aanbieders in de stad.” vertelt Franky.

Dankzij de Ondernemersbalie heb ik voordelige locaties voor mijn onderneming kunnen vinden.”

Franky

Een centraal punt voor de Centrale

Momenteel opereert de Fietstaxi Centrale vanaf vier verschillende locaties, wat soms logistieke uitdagingen met zich meebrengt: “Een centrale hub zou ons enorm helpen om efficiënter te werken en de teamgeest te versterken.” Franky focust zich daarom op het vinden van een centraal punt: een plek van ongeveer 70 m² met de nodige voorzieningen maar vooral een ruimte waar het team fietsen kan stallen en onderhouden..

Een unieke beleving

De fietstaxi’s zijn van april tot oktober zes dagen per week op de Rotterdamse fietspaden te vinden. Daarnaast is het ook mogelijk om ze voor een stadstour of evenement te boeken. Zo vertelt Franky: “We hebben onze fietsen gebruikt voor open dagen op scholen, bedrijfsevenementen en zelfs voor bruiloften.” Het vervoer per fietstaxi biedt een bijzondere beleving. Dat geldt niet alleen voor Rotterdammers die de stad al kennen, maar bijvoorbeeld ook voor bruidsparen. “Het is een uniek gevoel om als bruidspaar op straat continu gefeliciteerd te worden door voorbijgangers. In een auto krijg je dat soort interactie niet. Mensen zoeken altijd iets speciaals, zoals een traditionele luxe auto. Maar weet je wat speciaal is? De fietstaxi.” licht Franky met een glimlach toe.

De mensen maken de rit

Wat Franky’s werk zo bijzonder maakt, is de interactie met mensen. De fietstaxi biedt meer dan alleen een rit van A naar B. “Soms stappen mensen onwijs gehaast in, dan is het  fascinerend om te zien hoe ze in zo’n korte tijd kunnen ontspannen, alleen door in de fietstaxi te zitten.” zegt hij. Franky herinnert zich ook een opmerkelijke passagier die een uniek verhaal deelde over het in tweeën laten splitsen van zijn tong. “Het was een openhartig gesprek, hoewel ik het zelf niet zou overwegen.” lacht hij. “Maar dat is het mooie van de fietstaxi, je komt allerlei soorten mensen en hun verhalen tegen. Samen genieten we van de stad.”

40 jaar Ondernemersbalie – inspiratieverhalen

Rotterdam, de stad van vernieuwing en ondernemen, is de thuisbasis van veel ondernemers die gestart zijn bij de Rotterdamse Ondernemersbalie. Verhalen die een inspiratiebron voor velen zijn. In het kader van het 40-jarige jubileum van de Ondernemersbalie spraken we deze ondernemers. Je leest er alles over op onze jubileumpagina!

Label Ondernemersbalie 40 jaar ter illustratie

Deel deze pagina