Friet Boutique en het 3D-geprinte frietje stoofvlees

  • Inhoudstype:
    • Interview
  • Thema’s:
    • Horeca
    • Innovatie

Vera Stouten werkte 2 jaar geleden nog in de Friet Boutique locatie op de Witte de Withstraat. Toen ze werd gevraagd of ze mee wilde gaan ondernemen en mede-eigenaar wilde worden van de locatie in Hillegersberg, hoefde ze niet lang na te denken. Inmiddels verkoopt ze op de Bergse Dorpsstraat al 2 jaar geluksmomentjes in drie verschillende vormen: ijs, friet en snacks. Onlangs beleefde Vera ook zelf een geluksmomentje: ze won de wedstrijd voor beste loaded fries van Nederland.

Vera (rechts) tijdens het in ontvangst nemen van de prijs voor beste loaded fries van Nederland.

3D geprint stoofvlees

“In januari vindt altijd de Horecava plaats in de RAI in Amsterdam” vertelt Vera. “Daar zijn altijd een aantal wedstrijden – beste pizza, beste broodje, beste burger. Zo ook de wedstrijd voor beste loaded fries. We hadden al eerder meegedaan en zijn toen tweede geworden dus nu dacht ik: ik wil winnen!”

Tafel met twee fotolijstjes en daarvoor een bord met friet en stoofvlees
Het 3D-geprinte frietje stoofvlees

En winnen, dat deed ze. “Voor het concept hebben we Ron Blaauw benaderd, van Ron Gastrobar. Samen met hem zijn we het frietje gaan ontwikkelen. We wilden graag vega of vegan, en toen zei een van die jongens meteen: wij doen al iets met 3D-geprint vlees. Dus zijn ook wij de samenwerking aangegaan met Redefine Meat, een bedrijf dat ooit gestart is in Israël maar sinds 2021 in Nederland zit. Zij maken op basis van plantaardige ingrediënten een soort vloeibaar middel, dat wittig van kleur is. Om toch de vleeskleur erin te krijgen wordt er bietensap aan toegevoegd. Dat wordt dan samen in de 3D-printer gevoegd. Vervolgens wordt de printer ingesteld op een steak en die wordt dan echt laagje voor laagje geprint. Tenslotte komt er een steak uit de printer. Die steak hebben wij ingekocht, en dat hebben we vervolgens gestoofd, eigenlijk zoals een klassiek frietje stoofvlees ook gemaakt wordt. Maar omdat wij er deze spin aan hebben gegeven, hebben we dus gewonnen. En om de smaak natuurlijk!”

De ambitie voor de toekomst

Vera maakt vaker in samenwerking met chefs een special die ze voor een bepaalde periode toevoegt aan het reguliere assortiment. Of ze in de toekomst vaker 3D-geprint eten aan de kaart wil toevoegen, weet ze nog niet zeker. “Er waren ook mensen die erop afhaken, omdat ze bij een printer denken aan iets chemisch. Maar het is dus juist allemaal natuurlijk en plantaardig. Wie weet gaan we wel weer een keer iets met Redefine Meat doen. Zeker op het moment dat het wat betaalbaarder wordt. Het is nu allemaal nog op vrij kleine schaal, waardoor het echt een stuk duurder in dan normaal vlees. Maar in de toekomst kan het zeker een leuk idee zijn!”

Vera sluit af met een leuk nieuwtje: in April opent de Friet Boutique een nieuwe vestiging in Kralingen, op de Lusthofstraat.

Ook een goed verhaal? Dan zoeken we jou!

Bij Ondernemen010 zijn we altijd op zoek naar verhalen uit onze mooie stad. Rotterdamse ondernemers met een ‘goed verhaal’, dat als inspiratie voor andere ondernemers kan dienen, vertellen op onze website en socials hun verhaal. Zo maken we het samen in Rotterdam. Heb jij of ken jij een Rotterdamse ondernemer met een goed verhaal? Denk jij dat je andere ondernemers kunt inspireren en verder kan helpen? We komen graag met je in contact! Meld je aan via ondernemen010@rotterdam.nl.

Deel deze pagina