>
Foto: Pixabay

67 miljoen durfkapitaal beschikbaar voor vroegefase-start-ups

31 oktober 2020

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Nederlandse start-ups die nog in de conceptfase zitten kunnen vanaf nu een beroep doen op 67,5 miljoen euro aan durfkapitaal, verdeeld over zes nieuwe investeringsfondsen die aanhaken op de verhoogde Seed Capital-regeling voor vroegefase-start-ups. Met het ABP stapt voor het eerst ook een pensioenfonds in.
 

Seed Capital-regeling

De overheid heeft zes investeringsfondsen gevonden die aanhaken op de verhoogde Seed Capital-regeling voor technostarters en creatieve starters die nog in de conceptfase zitten. Van het bedrag van 67,5 miljoen euro is 32 miljoen afkomstig uit de Seed Capital-regeling van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). De overheid verhoogde in april het Seed Capital-budget als onderdeel van het coronasteunpakket voor bedrijven.

EZK schreef daarna een tender uit voor private investeerders, wiens inleg de overheid met de Seed Capital-regeling verdubbelt. Want start-ups ‘zetten Nederland op de wereldkaart met hun nieuwe producten en diensten, en zorgen zo voor inkomsten en banen’, zegt staatssecretaris Mona Keijzer. Zij is ook blij dat de fondsen ‘meegroeien met deze tijd’. ‘Dat zie ik bijvoorbeeld aan het Borskifonds, dat zich richt op vrouwelijk ondernemerschap.’

De Seed Capital-regeling bestaat al vijftien jaar. Tot nu toe werd er met behulp van de regeling door 87 fondsen ruim 400 miljoen euro geïnvesteerd in 468 start-ups (waarbij de overheid de helft inbracht). Voor deelnemende investeerders is er een ‘soepele’ terugbetalingsregeling.
 

Meer informatie

Start-ups kunnen voor meer informatie en aanvragen terecht bij de fondsen via de website van RVO. Op diezelfde site staat een overzicht van eerder aangekondigde Seed Capital-fondsen die nog aanvragen aannemen.


Bron: Sprout