>
Foto: Jan van der Ploeg

Gemeente Rotterdam en Rabobank tekenen intentieovereenkomst

13 april 2021

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

De gemeente Rotterdam en Rabobank gaan intensiever samenwerken en bekrachtigen dat in een intentieovereenkomst. De beide partijen onderstrepen zich gezamenlijk in te zetten voor thema’s als: economische groei, duurzaamheid, circulariteit, digitalisering en zelfredzaamheid van bewoners en ondernemers.
 

Wethouder Roos Vermeij (Economie, Wijken en Kleine Kernen) en Desiree Verdaasdonk, directievoorzitter Rabobank Rotterdam, ondertekenen dinsdagmorgen de intentieovereenkomst in het Stadhuis op de Coolsingel. De gemeente Rotterdam en Rabobank gaan de samenwerking aan voor in ieder geval de huidige collegeperiode, die loopt tot 2022. De focus ligt op de startups, de scale-ups en het MKB.

Roos Vermeij: "Deze tijd vraagt meer dan ooit om samenwerking. De gemeente Rotterdam en Rabobank maken zich samen hard voor de thema's groei, duurzaamheid, digitalisering, circulariteit en een sociale economie. Door vandaag de handtekeningen te zetten wordt dit officieel bekrachtigd en kunnen we nog meer bereiken voor bewoners en ondernemers. Als wethouder Economie ben ik blij dat Rabobank zich samen met de gemeente inzet om sterker uit deze zware periode te komen."

Desiree Verdaasdonk, directievoorzitter Rabobank Rotterdam: “Rabobank Rotterdam heeft als missie om de stad sterker te maken. Speerpunten daarbij zijn de thema’s ‘Fiancieel gezond leven’, ‘Duurzamer Wonen’, ‘Duurzamer ondernemen’ en ‘Banking for food’. Voorwaarde om resultaten te boeken op deze onderwerpen is een goede samenwerking met de gemeente. Daarom vinden wij het belangrijk om concreet en helder in een intentieverklaring vast te leggen dat we partner van de stad zijn. En op welke onderwerpen de gemeente, maar ook de bewoners en ondernemers kunnen rekenen op onze inzet.”

 

Circulair, duurzaam en digitaal

Duurzaamheid en digitaal zijn steeds meer de norm. Circulair ondernemen is voor Rotterdam een kans. Rabobank Rotterdam en de gemeente herkennen de mogelijkheden en participeren samen in de ontwikkeling van programma's om ondernemers te stimuleren en activeren richting de grote transities. Bijvoorbeeld met het programma MKB010>>Next, dat MKB'ers inspireert, informeert en stimuleert om digitaal, duurzaam en circulair te ondernemen.

Daarnaast worden de komende periode meerdere zogenoemde circotracks -driedaagse circulaire trainingen voor ondernemers- en Circulair Ondernemen Challenges georganiseerd. en wordt door de gemeente en Rabobank ingezet op de ontwikkeling van meer circulaire warenmarkten in combinatie met de ontwikkeling van wijkcoöperaties.

 

Groei

Met het actieprogramma Up! Rotterdam versterken de gemeente en haar stakeholders het innovatie ecosysteem in Rotterdam en omgeving. Ondernemers die willen opschalen krijgen via dit programma makkelijker toegang tot talent, financiering en internationale markten. Zo krijgen startups en scale-ups én de stad de ruimte om te groeien. Dit is belangrijk voor de economische vitaliteit van de stad. Naast het bij elkaar brengen van vraag en aanbod op het gebied van financiering zoals tijdens het Upstream Festival  Rotterdam, zet Up! Rotterdam in op onder andere het aantrekken van (internationaal) talent, peer-to-peer coaching voor doorgroeiende bedrijven, het bevorderen van corporate en startup samenwerking en een scale-up internationalisatie programma. Daarnaast zet het Rotterdam op de kaart als dé thuishaven voor bedrijven die snel willen doorgroeien. Rabobank Rotterdam participeert met haar start, - en scale-up-team actief in programmaonderdelen van Up! Rotterdam, waarbij het draait om nieuw ondernemerschap en de nieuw op te zetten financieringstafel.

 

Zelfredzaamheid

Rabobank en Gemeente zijn zich bewust van de uitdaging om iedere Rotterdammer zelfredzamer te maken. Rabobank doet dit door het financieel bewustzijn van haar klanten en de jeugd te vergroten en door projecten te omarmen die de kansen voor de jeugd op werk vergroten en de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. De gemeente heeft verschillende projecten met een focus op sociaaleconomische inzet. Te weten: Project 010, gericht op dakloze en kwetsbare Rotterdammers met als doel sneller een stabiel leven op te bouwen. Citylab 010 & Social Impact Fund, als onderdeel van het stimuleren van sociaal ondernemerschap.

 

Lees hier de volledige intentieovereenkomst tussen de gemeente Rotterdam en Rabobank.