Gentle Driving of Piles

  • Inhoudstype:
    • Verhaal
  • Thema’s:
    • Innovatie
    • Smart Energy Systems
Demonstratie van de alternatieve techniek voor boren door Ampelman
Foto: Laura-Anne Grimbergen

Met hulp van de SES-subsidie ontwikkelt Ampelmann een innovatieve methode voor het installeren van funderingspalen voor offshore windmolens, met minder weerstand en minder geluidsoverlast. 

De conventionele methode om funderingspalen voor windmolens te plaatsen is heien: met een enorme hamer worden de buizen de zeebodem in geslagen. “Het geluid dat daarbij vrijkomt is enorm”, legt projectleider Diederick Nierstrasz. “Het kan bijvoorbeeld ingewanden van zeedieren in de directe omgeving beschadigen en het gehoor van bruinvissen verstoren, wat essentieel is voor hun communicatie en hele groepen hierdoor uit elkaar vallen. Tot op 80 kilometer afstand kan het installatiegeluid nog impact hebben.” 

Geluidsprobleem remt groei windenergie 

Huidige technieken proberen dit probleem op te lossen met geluiddempende maatregelen, zoals bubbelschermen. Maar nu windmolens steeds groter worden, zijn deze technieken niet langer afdoende. “Er komt meer regelgeving over geluidsbeperking, en dat betekent dat projecten vertraging kunnen oplopen. Windmolenbedrijven willen opschalen, maar lopen tegen de grenzen van de regelgeving aan”, zegt Nierstrasz. 

Trillende palen in plaats van slaan 

Ampelmanns oplossing zit niet in extra demping, maar in het elimineren van de bron van het geluid. Het ‘Gentle Driving of Piles’-project gebruikt een alternatieve installatiemethode. “In plaats van recht naar beneden hameren, maken we gebruik van trillingen, hoofdzakelijk in de torsierichting”, vertelt Nierstrasz. Dat is dus om de as en niet de diepte in. “Door de buis een draaiende beweging te geven, wordt hij enigszins dunner en gaat hij soepeler de bodem in. Je kunt denken aan een champagnekurk. Die krijg je er ook pas uit als je eraan draait.” 

Ampelmann, bekend van de bewegingscompenserende loopbruggen voor boorplatforms en windmolens, doet dit project niet alleen. “De technologie is bedacht en gepatenteerd door de TU Delft. Wij ontwikkelen het verder en brengen het naar de markt. Onze expertise op het gebied van hydrauliek, meet- en regeltechniek en het veilig opereren van systemen op zee komt hierbij goed van pas”, legt Nierstrasz uit.  

Prototype mede gefinancierd met SES-subsidie 

Dankzij de SES-subsidie kan Ampelmann een volgend prototype bouwen en testen. “We ontwikkelen een grote klemband die trillingen opwekt door gewichten heen en weer te laten schudden. Hiermee testen we een paal met een diameter van 2,2 meter in representatieve grond.”  

Voor een versie op ware grootte (tot wel 11 meter diameter) zijn een aantal tussenstappen nodig. De tests moeten uitwijzen hoe de techniek presteert onder verschillende omstandigheden. “Door dit prototype kunnen we modellen verder verfijnen, zodat we kunnen opschalen naar een volgende testversie, van 4 meter diameter. Dan zijn we met de ontwikkeling ongeveer op de helft, dus dan gaat het ergens op lijken.” 

Rotterdam als ideale uitvalsbasis 

Volgens Nierstrasz is Rotterdam de perfecte plek voor deze innovatie. “We hebben hier onze werkplaats, Ampelmann doet alle mobilisaties vanuit Rotterdam en zit midden in een ecosysteem van offshore bedrijven. Van ontwerp en productie tot installatie en testen, alles zit hier bij elkaar.” 

Als de innovatie succesvol is, kan de techniek een nieuwe standaard worden voor het plaatsen van funderingen op zee. “Europa heeft enorme ambitie voor windenergie op zee. Als met deze methode de impact op het milieu aantoonbaar vermindert, dan kunnen we echt gaan doorpakken!” 

Meer over Ampelmann op de website.

Terug naar de beginpagina SES

Deel deze pagina