>

Duwtje in de rug voor schonere proces- en maakindustrie

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bedrijven ervaren nog altijd grote hobbels om te investeren in duurzaamheidsmaatregelen. Het project GIST wil hier verandering in brengen door voor 25 bedrijven in de grensregio Nederland-Vlaanderen haalbaarheidsstudies voor duurzame innovaties te ontwikkelingen en co-financieren. GIST is vandaag gelanceerd in Rotterdam door burgemeester Aboutaleb en gouverneur Reynders van Belgisch Limburg.

Dat het duurzamer kan en moet in de proces- en maakindustrie is iedereen van overtuigd. Maar een tekort aan kennis, hoge opstartkosten en onzekere resultaten zorgen ervoor dat zogenoemde ‘cleantech innovaties’ waar grote investeringen voor nodig zijn uitblijven. Door GIST koppelt gemeente Rotterdam samen met Vlaamse partners bedrijven aan cleantech innovators en geeft hen een duwtje in de rug om samen duurzame innovaties te realiseren. 

Belangrijk voor Rotterdam

Tussen nu en 2020 krijgen bedrijven in de proces- en maakindustrie vijf keer de gelegenheid om voorstellen voor haalbaarheidsstudies in te dienen. Iedere oproep heeft een ander thema. De eerste oproep staat in het teken van energietransitie. “De transitie naar een duurzamere industrie is belangrijk voor Rotterdam, aldus burgemeester Ahmed Aboutaleb. “Het zorgt voor schonere lucht in onze stad, innovatief ondernemers klimaat en daarbij heeft het ook een gunstig effect op werkgelegenheid in de industrie. Ik roep Rotterdamse ondernemers op zich aan te melden voor een haalbaarheidsstudie.”.

Grensoverschrijdende samenwerking

GIST is een Vlaams-Nederlandse samenwerking. Beide regio’s hebben een grote energie-intensieve industrie. De lancering werd daarom verricht samen met gouverneur Reynders van Belgisch Limburg. GIST wordt mede mogelijk gemaakt en gefinancierd door de Europese Unie middels Interreg. Interreg wil economische verschillen tussen regio’s en lidstaten in Europa verkleinen door het stimuleren van samenwerkingsprojecten. Het project wordt gecoördineerd door VITO/Cleantech Flanders, Clean Tech Delta en cluster Cleantech van gemeente Rotterdam.

Cofinanciering 25 haalbaarheidsstudies voor duurzame innovatie

Bedrijven uit de proces- en maakindustrie die interesse hebben in de cofinanciering van een haalbaarheidsstudie kunnen voor meer informatie kijken op de website van de gemeente Rotterdam.