>

Samenwerkingsovereenkomst met Open Dutch Fiber: Rotterdam op weg naar glasvezel voor alle Rotterdammers

3 november 2021

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

De gemeente Rotterdam werkt samen met meerdere telecombedrijven om Rotterdam van beter, sneller en veiliger internet te voorzien. Het streven is dat in 2025 285.000 woningen en bedrijven aangesloten zijn op het glasvezelnetwerk. Door de samenwerking met Open Dutch Fiber zet de gemeente Rotterdam een volgende stap om dit doel te bereiken.

Door de sterke toename van het internetverkeer zijn Rotterdammers steeds afhankelijker van een goed en stabiel netwerk. De bestaande verbindingen in de stad kunnen de gewenste snelheden en kwaliteit niet altijd leveren. Glasvezel kan deze toenemende vraag wel aan. Het is een belangrijke voorziening voor alle Rotterdammers. Een hoogwaardig netwerk als glasvezel vergroot de connectiviteit van inwoners en bedrijven en bereidt de stad voor op de toekomst.

Op 1 november heeft wethouder Roos Vermeij de samenwerkingsovereenkomst met vertegenwoordigers van Open Dutch Fiber ondertekend. De samenwerking met Open Dutch Fiber past in de visie van de gemeente om met meerdere partijen de ambitie te realiseren om alle Rotterdammers in 5 jaar tijd van een glasvezelvoorziening te voorzien. Per 1 november zal begonnen worden met de aanleg van glasvezel van naar schatting 30.000 woningen in Prins Alexander. Open Dutch Fiber gaat samen met T-Mobile in zes wijken van Rotterdam Prins Alexander supersnel internet via glasvezel aanbieden. In november starten zij met de aanleg in de wijk Ommoord, daarna zullen Zevenkamp, Het Lage Land, Oosterflank, Prinsenland en ‘s-Gravenland volgen.

Wethouder Roos Vermeij, wethouder van Economie, wijken en kleine kernen is enthousiast: “Snel en veilig internet is een basisbehoefte geworden. Dat is de afgelopen periode wel gebleken voor Rotterdammers die thuiswerken, maar bijvoorbeeld ook voor de gezondheidszorg en voor ondernemers die hun werk steeds vaker online aanbieden. De komende jaren willen we zorgen dat alle Rotterdammers zich kunnen aansluiten op een snelle en veilige internetverbinding met volop keuze aan internetdiensten. Ik ben erg blij dat Open Dutch Fiber en T-Mobile gaan starten met de aanleg van glasvezel in Prins Alexander. Dat brengt ons weer een stap dichterbij onze ambitie voor heel Rotterdam.”

 

Doelstelling Open Dutch Fiber en T-Mobile

De aanleg van glasvezel in Rotterdam Prins Alexander past in het in april 2021 gepresenteerde plan van Open Dutch Fiber en T-Mobile om de komende vijf jaar samen ten minste 1.000.000 huishoudens in Nederland aan te sluiten op glasvezel. Ze kiezen daarbij voor stedelijke gebieden waar nu nog geen glasvezel ligt. Op deze manier leveren Open Dutch Fiber en T-Mobile een substantiële bijdrage aan de verdere digitalisering van Nederland. Open Dutch Fiber en T-Mobile zien mogelijkheden om deze ambitie binnen enkele jaren nog verder uit te breiden door nog meer huishoudens aan te sluiten op glasvezel.

 

Uitrol koppelen aan andere werkzaamheden

De samenwerkingsovereenkomst beschrijft o.a. de intentie van de gemeente om het proces soepel te laten verlopen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of het haalbaar is de uitrol te koppelen met andere werkzaamheden in de stad om zo de overlast voor de Rotterdammers te minimaliseren. De gemeente werkt ook actief mee met het verstrekken van de benodigde vergunningen en/of instemmingen.

 

Glasvezel voor bedrijven

In Rotterdam zijn alle bedrijventerreinen inmiddels voorzien van glasvezel en bieden meerdere leveranciers glasvezelinternet aan. Bedrijven die gevestigd zijn in woonwijken kunnen na de aanleg ook gebruik maken van het beschikbare glasvezelnetwerk.

 

Praktische informatie
Zie voor praktische informatie, vragen en antwoorden: www.rotterdam.nl/glasvezel