Gradyent
Gradyent heeft begin 2021 de subsidie toegekend gekregen en is er daarmee hard aan de slag gegaan. Lees hieronder wat ze tot nu toe hebben kunnen doen met de subsidie.
Waar staan we nu, november 2021?
Gradyent helpt stadsverwarmingsnetwerken verduurzamen door middel van de ‘digital twin’ en kunstmatige intelligentie. Deze digitale tool kan toekomstscenario’s modelleren. Met die kennis is het mogelijk om duurzame en kostenefficiënte keuzes te maken.
Fossiele warmtebronnen vervangen
“Veel nationale en internationale energiebedrijven willen hun fossiele warmtebronnen vervangen door duurzame opties, zoals restwarmte of geothermie”, vertelt Hervé Huisman, CEO bij Gradyent. “Dit maakt het ontwerpen en aansturen van de systemen complexer.” De ‘digital twin’, een slim, op data gebaseerd model van het stadsverwarmingsnetwerk, biedt hier een oplossing voor.
Live aansturing
“Een andere belangrijke functie is dat we er live aansturing mee kunnen realiseren. Hiermee is het mogelijk om in real time het netwerk optimaal aan te sturen vanuit de op dat moment best mogelijke warmtebron en met minimale warmteverliezen.”
Definitieve versie
Het team van Gradyent heeft goede voortgang gemaakt met het bouwen van de eerste modellen. Hervé: “We hebben een grote dataset ontvangen van het Rotterdamse warmtenetwerk, het grootste warmtenet van Nederland. Deze dataset is uitgebreider en groter dan waar we tot nu toe mee werkten.” Op basis van de analyses uit de dataset heeft Gradyent ook verbetermogelijkheden kunnen vormen over de capaciteit en efficiëntie van de tool. “De komende maanden gaan we daarmee aan de slag, hopelijk leidt dat tot het definitief uitrollen van de ‘digital twin’.”
Complex warmtenet
“Het warmtenet in Rotterdam is veel complexer én interessanter dan andere netten waar we tot nu toe mee werkten. Dat komt door de combinatie van restwarmte van de AVR, uit de haven en van en de warmtekrachtcentrale in Alexander. Met de subsidie wordt het voor ons mogelijk om onze tools uit te breiden in functionaliteit en schaalbaarheid”, legt Hervé uit. Daarmee zijn ze geschikt voor deze complexe netten, ook in het buitenland.
Belangrijke referentie
Het complexe warmtenet in Rotterdam kan als belangrijke referentie dienen om bijvoorbeeld in Duitsland en Oost Europa aan de slag te gaan. De energiemarkt is enorm in beweging de laatste maanden, met recordprijzen voor gas, kolen en CO2. Dit maakt efficiëntie en scenarioplanning veel relevanter. “Voor ons een mooie kans om sneller dan verwacht in gesprek te gaan met grote buitenlands warmtebedrijven.”