Grote proef met statiegeldbekers in en rond Centraal

  • Inhoudstype:
    • Nieuws

Vanaf 18 maart zullen gedurende 3 maanden meer dan 30 restaurants binnen en buiten Rotterdam Centraal Station deelnemen aan een grote proef met statiegeldbekers. Verschillende herbruikbare bekers zullen tijdens dit project ingezet worden in Rotterdam.

Processed with VSCO with al1pro preset

Start van de proef met statiegeldbekers

De actie met statiegeldbekers is een samenwerking tussen NS, gemeente Rotterdam, de provincie en diverse partners. Deze partijen zien de pilot als een unieke kans om te laten zien hoe we ons met een collectief retoursysteem gezamenlijk kunnen inzetten voor meer gebruiksgemak, een gereduceerde footprint én lagere kosten.

Hoe werkt het?

De Statiegeldbeker pilot in Rotterdam is het eerste experiment met een collectief retoursysteem voor diverse herbruikbare bekers. Mooi om daar vanuit Rotterdam aan mee te werken. Het werkt als volgt: een herbruikbare beker kan van de ene deelnemende locatie worden ingeleverd bij een andere, en vice versa. Door deze onderlinge samenwerken streven we naar meer gebruiksgemak bij de consument. Uiteindelijk zullen we met z’n allen voor zorgen voor een verminderde ecologische voetafdruk en lagere kosten voor alle betrokkenen.

Samenwerking 30 ondernemers

Dit experiment bestaat uit een samenwerking van meer dan 30 partners in herbruikbare verpakkingen, foodservice, logistiek en reiniging. Waaronder
NS, AH to go, HEMA, Kiosk, Heilige Boontjes, WeCup, Lekkerland, Dutchcups,
Cupstack, PackBack, en nog veel meer.

Nieuwe regels plastic wegwerpbekers en -bakjes

Vanaf 1 juli is er wat veranderd in het gebruik van wegwerpplastics. Door nieuwe regelgeving mogen ondernemers geen gratis plastic wegwerpbekers en -bakjes meer aanbieden.  Klanten moeten voortaan gaan betalen voor bijvoorbeeld een koffiebeker waarin plastic zit verwerkt, zoals al langer geldt voor plastic tasjes. Ook ben je als ondernemer verplicht een herbruikbare optie, zoals bijvoorbeeld statiegeldbekers, aan te bieden. Wegwerpverpakkingen die helemaal plasticvrij zijn, zoals papieren bekers, mag je de klant nog wel gratis meegeven.  Daarmee wordt een beweging in gang gezet om van wegwerp naar hergebruik te gaan. Dat is beter voor het milieu.

Initiatief van Evernew

Deze pilot is een initiatief van Evernew, een samenwerking die bestaat uit NS, Mission Reuse, Stichting Verpact (voormalig Stichting Afvalfonds Verpakkingen), PackBack, Gemeente Rotterdam, Provincie Zuid-Holland en Transitieagenda Consumptiegoederen. Meer informatie over de proef met de statiegeldbekers vind je terug op de website van NS.

Samen met alle partners is één missie geformuleerd: hergebruik van bekers en maaltijdbakken in de open omgeving makkelijker en efficiënter maken. Evernew werkt ook samen met het ReuSe Vanguard Project (RSVP) om te onderzoeken hoe een schaalbaar systeem voor hergebruik niet alleen op Nederlandse maar ook op Europese schaal toegepast kan worden. Samen de toekomst vormgeven, stap voor stap, beker voor beker, naar een
duurzamere wereld voor ons allemaal!

Meer informatie landelijke regelgeving

Op de website van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vind je meer informatie over de nieuwe regels voor wegwerpplastic. Zo is er een Regelhulp waar je kan nagaan welke regels van toepassing zijn op jouw situatie en welke opties er zijn om hieraan te voldoen. En staat er een overzicht met regels per situatie

Neem ook een kijkje op de pagina circulair ondernemen voor allerlei handig tips.

Meedoen?

Dat kan natuurlijk. Via de website Statiegeldbeker.info kan je je via het aanmeldformulier opgeven.

Deel deze pagina