Heat and Eat: warmte en een maaltijd voor iedereen
In reactie op de huidige energiecrisis en de stijgende prijzen van levensmiddelen, bedachten Bob Richters en zijn partner Mireille van den Berg het initiatief Heat and Eat. Het concept van Heat and Eat moedigt horecaondernemers (en hun klanten) aan om mensen die door de stijgende prijzen in de knel komen een handje te helpen. Zo hoeft niemand in de kou te zitten, kan iedereen genieten van een maaltijd én kunnen horecaondernemers hun omzet vergroten.

Win-win
Een klassieke win-win situatie dus, legt Bob uit. “Het concept van Heat and Eat is eigenlijk drieledig. 1: Mensen die honger hebben of het koud hebben, kunnen op onze kaart kijken bij welke lokale horecalocaties ze terecht kunnen voor een gratis maaltijd en warmte. 2: Klanten van deze horecaondernemers die iets extra’s te besteden hebben, kunnen tegen lage bedragen een maaltijd of bijvoorbeeld een kop soep doneren aan anderen. 3: De horecaondernemer draait uiteindelijk dus extra omzet, want de bedragen komen bij hen terecht. En ze doen op deze manier iets positiefs voor hun wijk!”
Hutspot Hotspot
Het idee voor Heat and Eat vloeide eigenlijk voort uit een eerder vergelijkbaar initiatief van Bob, namelijk Hutspot Hotspot. Hutspot Hotspot heeft twee locaties, in Crooswijk en Schiedam. Via Bob’s partner Mireille sloten ook het Het Witte Paard in Rotterdam Zuid, en de Talentenfabriek010 in Schiebroek zich aan bij Heat and Eat. Bob: “Daarmee hebben we 4 locaties in de omgeving Rotterdam, in Oost, West, Noord en Zuid, waar we de stad van gratis eten en warmte kunnen voorzien. Toen dachten we: laten we eens kijken wie zich nog meer wil aansluiten. Dat is een beetje uit de hand gelopen, en inmiddels doen er al zo’n 40 restaurants mee, van Leeuwarden tot Brugge. En het worden er alleen maar meer.”
Oproep
Daartoe doet Bob dan ook een oproep: “Nu het nog niet zo koud is zoeken we zoveel mogelijk horecapartijen in Rotterdam om ons te benaderen en mee te doen. Zo kunnen we klaarstaan op het moment dat het koud wordt, zodat niemand in Rotterdam zonder eten hoeft te zitten. Besef: het is een win-win, voor zowel de horecaondernemers als de bewoners van de stad.”