Hendrikus: Duurzaam, maar vooral heel mooi
Rotterdam en het Havenbedrijf zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar hoe start je van vanuit het Havenbedrijf je eigen kledingwinkel in de havenstad? Henk de Lauré deed het. Zoals veel in zijn leven is het hem naar eigen zeggen ‘overkomen’. We spreken met hem tussen de rekken met (voornamelijk zwarte) kleding over zijn baan, mode en de tattoo die hem aan zijn winkel hielp.
Ik werk al 21 jaar bij het Havenbedrijf. Het Havenbedrijf is overigens van oorsprong een overheidsinstantie. In 2004 werd het bedrijf zelfstandig, dus ik heb nog precies die overgang meegemaakt. Ik vind mijn werk leuk hoor, maar het is ook weer niet mijn passie. Daarom besloot ik om één dag in de week iets te doen wat ik écht leuk vind. Mode heeft en had altijd mijn interesse. Mijn plan was om daar dus meer tijd in de steken. Zodoende ben ik een aantal jaar geleden bij een vriendin van mij (Margreeth Olsthoorn red.) in de winkel gaan staan. Daar ontstond mijn eerste ervaring met de verkoop van kleding, niet wetende dat die hobby zo uit de hand zou lopen.
Het ontstaan van de onderneming
Zo’n 15 jaar geleden was ik op zoek naar een specifiek paar laarzen. Die waren op dat moment nergens te vinden, totdat ik ze tegenkwam op eBay. Ik kende eBay toentertijd helemaal niet. Ik heb de laarzen toen natuurlijk meteen gekocht, maar bij levering bleek dat de maat niet klopte. Ik herinnerde me dat op eBay vermeld stond ‘resell your item’. Toen heb ik de laarzen meteen weer aangeboden én verkocht. In een week tijd verdiende ik daar ook nog eens zo’n 40 euro aan. Dat moment deed me beseffen dat er kansen lagen in het (opnieuw) verkopen van tweedehands kleding. Het begon met vintage sneakers en vintage sportkleding, later kwam daar ook andere kleding bij. Op een gegeven moment kreeg ik een belletje van een vriendin die een vintage party ging organiseren bij Roodkapje. Zij vroeg mij of ik mee wilde doen, ik dacht vrijwel meteen ‘waarom niet?’ Ik had toen enkel sportkleding, dus heb ik in twee weken tijd een rek vol kleding verzameld om te kunnen verkopen. Aan het eind van de avond was bijna het hele rek leeg. Dat deed me beseffen dat ik er echt wat mee moest gaan doen.
‘Toen dat hele rek leeg was, besefte ik dat ik er echt wat mee moest gaan doen’
Een winkelruimte
Na verloop van tijd verkocht ik op steeds meer plekken vintage. Uiteindelijk kwam ik bij Mike (Portier red.) terecht, van Blick Brillen. Ik had een aantal keer met mijn kleding in zijn winkel op de Pannekoekstraat gestaan en vroeg hem of hij mij wellicht kon helpen met opslagruimte. Mike gaf aan dat ik zijn kelder kon gebruiken. Dat bracht me meteen op een idee. Ik stelde hem voor om tegen vergoeding zijn kelder te gebruiken en wat gezelliger aan te kleden. Op die manier kon ik mensen uitnodigen om s’ avonds te komen shoppen. Uiteindelijk zag het er met weinig middelen enorm gezellig uit, dus besloten we om wat kleding in de etalage van Blick Brillen te hangen. Langzamerhand kwamen er steeds meer mensen op af. Ondertussen verhuisde Mike met de winkel naar een groter pand in dezelfde straat. Ik kon mee en kreeg toen meteen de beschikking over een eigen deel van de winkel. Na een aantal jaar groeide ik min of meer uit m’n voegen en was het tijd voor een eigen pand. Dat was geen gemakkelijke opgave. Totdat ik in maart 2019 een tatoeage liet zetten. Ik deed dat bij het toenmalige “25 to life” een tattoozaak die toen nog gevestigd was in mijn huidige winkel. Nico, de eigenaar, ging emigreren. Ik vroeg hem direct of ik het huurcontract kon overnemen. Dat heeft hij uiteindelijk voor mij geregeld en sinds augustus 2020 zit ik hier.
Vintage
Ik ben door de jaren heen van uitsluitende echte vintage overgegaan naar steeds meer oudere ontwerperskleding en recente designerkleding. Men zegt altijd ‘als een kledingstuk 15 jaar oud is, is het vintage’. Ik ben daar niet mee bezig en heb ook bewust geen “vintage” op mijn etalage staan. Ik heb mijn eigen stijl en koop (en verkoop) wat ik mooi vind. Juist omdat je de ruimte hebt om te combineren met verschillende stijlen en periodes. Het grootste compliment dat ik kan krijgen is wanneer mensen vragen of iets tweedehands of nieuw is. Het ruikt hier bijvoorbeeld niet naar vintage, alles moet schoon en heel zijn.
‘Het grootste compliment dat ik kan krijgen is wanneer mensen vragen of iets tweedehands of nieuw is.’
Vroeger kocht een aantal mensen vintage: of omdat ze geen geld hadden voor nieuwe kleding, of omdat de kledingstukken uniek zijn. De vraag naar tweedehands kleding is ondertussen enorm toegenomen. Met name vanwege de anti-fast fashion beweging en de behoefte aan meer duurzaamheid. Ik vind dat belangrijk, maar (glimlachend) bovenal vind ik de kleding mooi.
De passie
De drive om iets te doen waar ik van geniet was bepalend bij het starten van mijn onderneming. Het maakt me gewoon vrolijk. Ik word ook echt blij van foto’s waarop mensen iets “van mij“ dragen. Sowieso heb ik enorm leuke klanten die overigens overal vandaan komen, van Antwerpen tot Amsterdam. Ik geniet van het ondernemen. Natuurlijk heeft corona wel effect gehad op de winkel. Door de maatregelen werd het een stuk rustiger. Logisch ook, iedereen zit momenteel in een joggingbroek thuis, je gaat niet thuiswerken in een beeldschoon jurkje. Maar ik ben een optimistisch mens, ik verwacht dat er snel betere tijden aankomen.
‘Iedereen zit momenteel in een joggingbroek thuis, je gaat niet thuiswerken in een beeldschoon jurkje.’
Ik ben graag in de winkel en wil er ook meer tijd doorbrengen. Mijn plan is dan ook om over een aantal jaar me volledig op de winkel te richten. Het lijkt me geweldig om een exclusieve geurlijn te hebben. Ook zou ik graag een designermerk willen verkopen. De kleding van dit merk is voornamelijk zwart, daar hou ik van. Qua locatie zit ik hier ook prima op mijn plek. De buurt is enorm gezellig en de Hoogstraat wordt ook steeds leuker. Al met al zie ik genoeg kansen en ben ik optimistisch over de toekomst!
Ben je op zoek naar een uniek kledingstuk? Ga dan eens langs bij Hendrikus op de Pannenkoekstraat 33a! Online is Hendrikus te vinden via Hendrikus | Facebook en HENDRIKUS vintage & design (@byhendrikus) • Instagram-foto’s en -video’s