Horeca tijdens grote evenementen

 • Inhoudstype:
  • Uitgelicht
 • Thema’s:
  • Horeca

Vanaf april vinden er weer een aantal grote evenementen plaats. Als horeca ondernemers hebben jullie een belangrijke rol in het creëren van een sfeer die niet alleen gezellig, maar ook veilig is tijdens deze grote evenementen. Om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt, delen we graag de belangrijkste richtlijnen met betrekking tot horeca tijdens deze gelegenheden.

Foto van het Zomercarnaval
Foto: Marc Heeman

Welke evenementen?

De gemeente Rotterdam zet zich in voor een harmonieus verloop van deze evenementen, waaronder de NN Marathon Rotterdam, Koningsdag, Rotterdam Unlimited Zomercarnaval, de TOTO KNVB Bekerfinale van Feyenoord en de wedstrijden van het Nederlands Elftal tijdens het Europees Kampioenschap 2024.

Belangrijkste regels voor Horeca tijdens deze evenementen

In de flyer, die je kan downloaden, onderaan de samenvatting staan de essentiële regels die van toepassing zijn tijdens deze bijzondere gebeurtenissen. Samenvatting:

 • Schermen: De standaardregel over de maximale afmeting van schermen geldt niet. Zorg ervoor dat de schermen naar binnen zijn gericht en een hoek van niet meer dan 90 graden maken met de gevel om publieksopstoppingen te voorkomen.
 • Glaswerk: In het belang van veiligheid wordt aanbevolen om tijdens drukke momenten geen glaswerk te gebruiken. Herbruikbare hardcups zijn een uitstekend alternatief, terwijl plastic wegwerpbekers vanaf 1 januari 2024 niet langer worden toegestaan.
 • Buitenbar: Een buitenbar van maximaal 2 m2 is toegestaan, op voorwaarde dat deze mobiel is en niet hoger dan 1.20 meter.
 • BAR Toegestane Activiteiten: Let op dat tijdens deze evenementen de exploitatievergunning leidend is. Extra horeca-activiteiten, versterkt geluid of optredens zijn zonder de juiste vergunning niet toegestaan.
 • Alcohol Schenken: Voor het schenken van alcohol is een Alcoholwetvergunning vereist, en alcohol mag alleen ter plaatse worden geconsumeerd door gasten van jouw horecazaak.
 • Inhekken: Hoewel terrassen normaal gesproken niet afgesloten mogen worden, maken we tijdens deze evenementen een uitzondering. Het plaatsen van lage dranghekken is toegestaan om de grenzen van het terras te markeren.

Collectieve festiviteiten

Rotterdam heeft speciale feestdagen in 2024 aangewezen, zoals de Marathon van Rotterdam en Koningsdag, waarop horecazaken meer geluid en licht mogen maken en sommige langer open mogen blijven. Als horecaondernemers speciale evenementen willen organiseren op hun terrassen, zoals muziekoptredens, is een vergunning nodig. Zo dragen ze bij aan een levendige sfeer in de stad. Lees er hier meer over.

Benieuwd wie jouw horecagebiedsadviseur is? Neem hier dan een kijkje.

Deel deze pagina