Hotel Neutraal: Bij hostel Ani & Haakien draait alles om delen
Tien jaar geleden openden de vriendinnen Joyce Brouwer en Danielle Linscheer Hostel Ani & Haakien in hartje Rotterdam. Het doel: een reizigerhuis opzetten met een “oldschool backpackers vibe” én met oog voor duurzaamheid. Samen met 16 andere Rotterdamse hotels sloten zij aan bij het project Hotel Neutraal om gezamenlijk stappen te zetten richting een volledig klimaatneutrale Rotterdamse hotelbranche. Met een nulmeting is inzichtelijk gemaakt waar het hostel zich nu bevindt op het gebied van duurzaamheid en welke quick-wins nog te behalen zijn. Tijd voor fase twee: actie ondernemen en concrete stappen zetten richting een CO2 neutrale toekomst. In de sfeervolle woonkamer van het hostel sprak Noale van der Horst van BlueCity Joyce en Danielle over hun hostel en hun deelname aan Hotel Neutraal.
Over Ani & Haakien
Dat Joyce en Danielle samen een bedrijf zouden beginnen, stond al in de sterren geschreven. De twee doen bijna alles samen. “We hebben samen gereisd, samen gewoond, samen gestudeerd en toen werd het wel een keer tijd om samen een bedrijf te beginnen,” lacht Danielle. Dat bedrijf werd een oldschool hostel in hartje Rotterdam: Hostel Anik & Haakien. “Na een jaar samen gereisd te hebben, wilden we het backpackgevoel vasthouden in Rotterdam,” vertelt Joyce. “We studeerden in die tijd allebei Interieurarchitectuur aan de Willem de Kooning en kregen toestemming om samen onze scriptie te wijden aan het opzetten van een hostel.”
Hostel Ani & Haakien
In een klein ateliertje vogelden ze samen uit wat dat nou eigenlijk inhoudt: het beginnen van een hostel. “Toen we open gingen stonden we samen bij de deur even te overleggen of we nu wel of niet een paspoort moesten vragen aan de gasten. Toen er om een plattegrond gevraagd werd, sprong Joyce even snel op haar fiets om een stapeltje te halen bij het VVV kantoor.” Inmiddels zijn ze niet meer met zijn tweeën, maar is er ook personeel in dienst en is het hostel uitgegroeid tot een populaire verblijfplaats. “Op dit moment is het hostel leeg, want we zijn aan het renoveren. Maar meestal is het hier een drukke bedoening en zijn de vijftig bedden die we hebben wel bijna allemaal bezet.”
Tweedehands pareltjes
Voorheen een plaats waar de parkeerwachters pauzeerden, nu is Hostel Ani & Haakien een plek waar mensen van over de hele wereld elkaar ontmoeten en verblijven. “Toen we begonnen hadden we opeens een begane grond en drie verdiepingen aan ruimte om te vullen. We hebben veel van onze eigen meubels gebruikt. Deze tafels komen bijvoorbeeld uit mijn huis. Vanaf het begin hebben we alles tweedehands gekocht. Duurzaam, maar ook een stuk betaalbaarder,” legt Joyce uit. “En het is eigenlijk gewoon een hobby. Slenteren over markten, alles bij elkaar zoeken en alle losse dingen tot een geheel vormen,” voegt Danielle toe. “Zelfs onze bedden en matrassen waren tweedehands in het begin, inmiddels is dat allemaal ook wel weer opgefrist en vervangen, maar toen konden we eigenlijk niet anders.”
Vanaf het begin hebben we alles tweedehands gekocht. Duurzaam, maar ook een stuk betaalbaarder.”
Joyce Brouwer, Hostel Ani & Hakien
Delen delen delen
Volgens Joyce en Danielle is het concept van een hostel op zich al heel duurzaam. “ Het draait om delen. Je kamer, je keuken, je eten, je ervaringen en zelfs je shampoo delen. Alles wordt hier eigenlijk met elkaar gedeeld,” begint Joyce. “We vinden elke dag wel ‘lost-and-found’ voorwerpen, die we in een winkeltje verzamelen, waar nieuwe gasten dingen kunnen uitzoeken en achterlaten. Zo hoeven onze gasten bijna nooit iets nieuws te kopen. Zijn ze hun shampoo vergeten? Dan is er genoeg achtergelaten door andere gasten om te kunnen gebruiken.”
Ook de binnentuin is een duurzaam pareltje van Ani & Haakien. “Toen we in dit pand trokken was de tuin eigenlijk één en al zand en afval,” begint Danielle. “Buurtbewoners dumpte er van alles: van vlees, afval tot luiers. Het was alles behalve vruchtbaar,” maakt Joyce het verhaal af. “Met behulp van onze compostbak hebben we de tuin weer helemaal opgekweekt en nu zijn de planten er gelukkig en leeft er weer van alles in de bodem.” Een mooi staaltje biodiversiteit herstel als je het ons vraagt!
Maar duurzaamheid is meer dan dat leggen ze uit. “Duurzaamheid gaat verder dan een plek of spullen, het gaat ook om de mensen en dat die gelukkig zijn met elkaar.” Zo nemen ze bij Ani & Haakien soms even pauze met zijn allen, om er daarna weer met volle moed en frisse motivatie tegenaan te gaan. Na een korte break ben je toch net wat gemotiveerder om afval te scheiden.
Ook delen we alle taken met elkaar. Iedereen maakt één keer per week schoon, draait één keer per week de receptie en maakt één keer per week het ontbijt. Zo zie je van elkaar wat iedereen doet, waardeer je elkaars werk meer en weet iedereen waar we het over hebben.”
Joyce Brouwer en Danielle Linscheer, hostel Ani & Haakien
Obstakels
Niet alle duurzame maatregelen lopen van een leien dakje helaas. “Zo hadden we ook een Hungry Bin wormenbak, waarin groenafval gecomposteerd kan worden. Een heel mooi idee, waar onze tuin mee groot is geworden, maar gasten gingen daar toch ook blikjes in gooien en asbakken in legen. We hadden er wel tekst en tekeningen bij staan, hoe je het moet gebruiken, maar de gasten komen van over de hele wereld en hebben toch ook allemaal hun eigen maniertjes. En die wormen. Tja, die hebben het uiteindelijk niet gered helaas. Het is echt een puzzeltje soms en dat is wel lastig. Duurzaamheid is leuk, maar hoe maak je het ook werkbaar?”
Het is echt een puzzeltje soms en dat is wel lastig. Duurzaamheid is leuk, maar hoe maak je het ook werkbaar?”
Joyce Brouwer en Danielle Linscheer, hostel Ani & Haakien
Duurzaam hotel
“We zagen Hotel Neutraal voorbij komen en waren gelijk geïnteresseerd, maar vonden ook wel dat we al goed op weg waren.” En dat is ook te zien in de nulmeting. Op bijna alle duurzaamheidsthema’s scoorde het hostel hoger dan het gemiddelde Rotterdamse hotel. Toch zijn ze ingestapt in het programma. “We zijn nieuwsgierig naar wat we nog kunnen leren. We hebben onszelf duurzaamheid aangeleerd, we hebben nooit iemand gehad die ons adviseert. Soms is het goed om even je hoofd naar buiten te steken om te kijken wat er gebeurt in de rest van de wereld.”
Soms is het goed om even je hoofd naar buiten te steken om te kijken wat er gebeurt in de rest van de wereld.”
Joyce en Danielle, Hostel Ani & Haakien
Verbeterpunten
Uit de scan kwam ook een aantal verbeteringspunten. “Veel verbeterpunten zitten in het pand. Dat wisten we en helaas kunnen we daar nu niet zo veel mee. We zijn huurders. Voor veel ingrepen moeten we toestemming vragen. Dat hebben we al geprobeerd, maar het is lastig. Met zonnepanelen zijn we bijvoorbeeld al zeven jaar bezig, maar dat lukt gewoon niet,” legt Joyce uit. “Maar er waren zeker ook leuke kleine dingetjes die we direct konden toepassen. Waterbesparende kraantjes, bijvoorbeeld. Ik wist niet dat je daarmee zoveel water kunt besparen. De uitslag van de scan gaf ons wat ingangetjes om mee aan de slag te gaan. Je moet maar net weten dat bepaalde dingen bestaan,” vult Danielle aan. “En sommige dingen weet je ook wel, maar soms is er even een drempel om het ook echt te doen. Onze deelname aan Hotel Neutraal is dan ook een goede stok achter de deur voor sommige dingen. We hebben nu zeepmolens in Hostel Ani & Haakien. Een soort pepermolentje met zeepblokjes erin. Door er aan te draaien komt er verkruimeld zeep op je handen, waarmee je vervolgens je handen kunt wassen. Dan heb je niet dat natte zeepblok, wat ook qua hygiëne weer beter is. Een tweedehands partijtje hebben we gekocht uiteraard en die molentjes hebben we nu bijna overal hangen.”
Hotel Neutraal
Zestien Rotterdamse hotels zijn in samenwerking met Green Leisure Group, BlueCity, Rotterdam Partners en Gemeente Rotterdam aan de slag met verduurzaming in het project Hotel Neutraal. Lees meer over het programma Hotel Neutraal op de website van BlueCity. Samen zetten we collectief stappen op weg naar een CO2-neutrale en circulaire toekomst. Stappen die helpen bij het besparen van kosten en zorgen voor een schoner Rotterdam door energiebesparing, minder afval en voedselverspilling, meer circulaire producten, waterbesparing en een lagere CO2 uitstoot. Met een nulmeting wordt inzichtelijk gemaakt waar de hotels nu staan en wat de duurzame quick-wins zijn. Vervolgens gaan de hotels onder begeleiding met een praktisch stappenplan aan de slag om de duurzame doelen te behalen.
Meer lezen over wat de gemeente doet op het gebied van Toerisme? Neem dan ook op deze pagina een kijkje.