Hotel Neutraal: Hostel ROOM zet eerste stappen naar een klimaatneutraal hotel
In de kleurrijke, gezellige lobby sprak Noale van Blue City met Monique Segeren en Mirjam Verschoor, de eigenaren van Hostel ROOM. In oktober 2022 gingen zij, samen met 15 andere Rotterdamse hotels en hostels van start met het project Hotel Neutraal om gezamenlijk stappen te zetten naar een volledig klimaatneutrale Rotterdamse hotelbranche. De nulmetingen zijn uitgevoerd. Hiermee is inzichtelijk gemaakt waar de hotels nu staan op gebied van duurzaamheid en waar voor hun de quick-wins liggen. Tijd voor fase twee: actie ondernemen en concrete stappen zetten richting een CO2 neutrale toekomst. Wij spraken met Monique en Mirjam van Hostel ROOM over hun ervaringen binnen Hotel Neutraal tot zo ver en welke veranderingen er op de planning staan.
Over Hostel ROOM
Hostel ROOM is 17 jaar geleden opgericht door Monique en Mirjam. Aanvankelijk huurden zij het pand van de gemeente, maar inmiddels zijn zij zelf de trotse eigenaren. Het hostel bestaat uit 18 themakamers die regelmatig opgepimpt worden. Van een koffiekamer tot een oer Hollandse kamer: elke kamer is anders en met zorg ingericht.
“We begonnen echt als ‘hostel-hostel’, backpackers in de leeftijdscategorie 18-30 jaar. Een feest-hostel met veel Muziek en thema avonden, free walking tours. Alles was vooral gefocust op de sfeer. In de corona tijd moesten we back to basic en gingen anders over het hostel denken. Dit resulteerde in meer familiekamers, opsplitsing van de grote kamers en duurzaamheid te stimuleren door zich te gaan richten op fiets-toeristen”, aldus Monique. Mirjam vult aan: “We zijn eigenlijk een beetje met de doelgroep mee gegroeid. We werden zelf ouder, kregen een gezinnetje. We hebben het hostel mee laten groeien met onszelf. Families, backpackers, een mix, die nu door elkaar loopt”.
Hotel Neutraal
De deelname aan Hotel Neutraal was niet het startschot van Hostel ROOM’s duurzaamheidsbeleid. Zelf waren Monique en Mirjam ook al druk bezig met verduurzamen en sloten zich graag aan bij Hotel Neutraal. Direct na de kick-off was het project al goed voelbaar. “Je gaat gelijk al groen denken. Bij veel dingen denk je opeens: ‘oh dit kan echt niet’, bijvoorbeeld met plastic melkkuipjes en suikerzakjes.” Ze zijn direct aan de slag gegaan met de kleine quick wins met een grote impact. Veel dingen zijn dan ook gelijk al opgepakt: de suikerpot is van zolder gehaald om de losse suikerzakjes te vervangen, de stoppenkast is alvast klaar gemaakt voor de komst van zonnepanelen, het personeel is gebrieft over het uitzetten van de kachels en het vervangen van de plastic keycards door een guest messaging systeem.
“Wat we ook echt leuk vinden is om met de lokale partijen samen te werken. We hebben nu bijvoorbeeld meerdere lokale biertjes zoals Vet&Lazy en melk van de Floating Farm. Verder stoppen we met het verkopen van plastic waterflesjes en stimuleren we het drinken van kraanwater met behulp van stickers bij de kranen.”
Zelf waren ze ook al jaren bezig met het regelen van zonnepanelen en dubbelglas. “Het pand is een rijksmonument, met zichtlijnen, dus officieel mag het niet,” legt Mirjam uit. “Het is een ingewikkeld proces, en hoe pak je dat aan? Je moet het aanvragen via het omgevingsloket en dan moet alles ingetekend worden en berekend. Maar daarvoor heb je weer een aannemer, een leverancier en een constructeur nodig. Die wil je eigenlijk pas inhuren als je weet dat het al mag en definitief is. Het is een beetje het kip-en-het-ei-verhaal. Waar moet je beginnen?”
Dat is dan ook gelijk waar de toegevoegde waarde van Hotel Neutraal ligt voor Hostel ROOM. “Ik ben blij dat het nu gezamenlijk opgepakt wordt. Dat geeft je meer vleugels, daadkracht en misschien zelfs wel meer invloed. Via Hotel Neutraal zijn we bijvoorbeeld in contact gebracht met een bouwtechnisch bureau dat ons wil helpen. Er zijn meer hotels binnen Hotel Neutraal die rijksmonumenten zijn, samen sta je dan toch sterker. Misschien dat als je het bundelt dat je dan ook wat makkelijker door die ambtelijke molen heen komt.”
Verduurzaming
Je kunt bijna niet om verduurzaming heen. Zoals Mirjam zegt: “Onze doelgroep wil verduurzamen. Mensen gaan steeds meer op een andere manier reizen. Interrailen, fietsen, slapen met meerdere mensen op een kamer, hoe sustainable is dat?! Je merkt in de markt dat mensen het steeds belangrijker vinden hoe je omgaat met duurzaamheid. Ze vragen bijvoorbeeld biologische een veelal vegetarische producten” Monique voegt toe: “Vooral de generatie 18-30 van nu zijn er erg mee bezig.” Zelf stimuleren ze deze doelgroep onder anderen met het Eco-Wanderer project’. Dit project is een samenwerking tussen verschillende hostels in Europa waarin je door met door met de trein te reizen, korting krijgt op je verblijf.
Mirjam legt uit: “Je reist bijvoorbeeld van Amsterdam naar Nice, dan rekent het programma uit hoeveel CO2 je bespaart en die CO2 wordt dan omgerekend tot een korting voor je verblijf in het hostel in Nice.” Binnen Nederland gaan ze nog een stapje verder door de reizigers te stimuleren met de fiets te reizen. Dit doen ze door middel van het ‘bikepacking’ programma, mede opgericht door Mirjam zelf. “Op de fiets reis je van plek naar plek in Nederland, lekker avontuurlijk, en slaap je op unieke locaties. Van op en top groen in Limburg tot slapen in een oude gevangenis in Leeuwarden tot hier bij ons middenin Rotterdam. Super duurzaam!”
De toekomst
De toekomst is duurzaam, circulair en net zo groen als de groene themakamer. Monique vraagt zich vooral af hoe het toerisme zich zal ontwikkelen de komende tijd. “Tijdens het lockdown lag het vliegen bijna helemaal stil. Zullen mensen wel weer gaan vliegen? Ook met oog op de duurzaamheid. Of zal het toerisme meer lokaal blijven met fietsen en treinen als hoofdvervoer?” Waar ze het hostel over 5 tot 10 jaar zien? “Nou, dan liggen die zonnepanelen er toch echt wel op hoop ik”.
Benieuwd naar de ervaringen van andere hotels? Er komen binnenkort meer interviews aan dus houd onze socials en die van Blue City in de gaten. Volg alle updates over Hotel Neutraal hier.
Meer lezen over wat de gemeente doet op het gebied van Toerisme? Neem dan ook op deze pagina een kijkje.