>

25 jaar Hotel New York

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

25 jaar pionieren op de pier

Op 5 mei is het feest bij Hotel New York. The Grand Old Lady, robuust en elegant staat ze al 25 jaar te stralen aan de Maas. Roel Dusseldorp, general manager, vertelt over 25 jaar succesvol ondernemen in Rotterdam. En hoe ze dit feestje vieren.

Zaterdag 5 mei 2018 is het 25 jaar geleden dat drie Rotterdamse horecaondernemers de deuren openden van Hotel New York (HNY). Pioniers Daan van der Have, Hans Loos en Dorine Vos stroopten in 1991 de mouwen op en verbouwden met steun van de gemeente Rotterdam het voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn (HAL) tot hotel-restaurant. Twee jaar later, op 5 mei 1993, waren hotel en restaurant klaar om de eerste gasten te ontvangen.

Crowdfunding avant la lettre

‘Wat bijzonder en innovatief was voor die tijd, is dat de oprichters crowdfunding hebben ingezet’, vertelt Roel. ‘Mensen konden voordat het hotel open was al een overnachting kopen. Zo waren ze verzekerd van gasten én met het geld konden ze aankopen voor het hotel financieren. Ze besloten ook meteen de watertaxi op te richten voor een directe verbinding met de Leuvehaven en Veerhaven, voor een betere bereikbaarheid. De Erasmusbrug was er toen nog niet. En het boottochtje over de Maas is een bijzondere manier om naar het hotel te reizen.’

De huiskamer van Rotterdam

Vanaf dag één liepen hotel en restaurant goed. Roel: ‘Binnen twee maanden gingen ze van vijftien naar veertig koks. Hotel New York werd meteen omarmd door de stad. Het  restaurant is ruim opgezet maar toch sfeervol en warm, mensen noemen het wel de huiskamer van Rotterdam. Je bent er nooit alleen en er is altijd een mooie dynamiek. In die tijd waren er minder restaurants in Rotterdam dan nu en de brede keuze op de menukaart sprak veel gasten aan. De oprichters waren bekend en hadden de sympathie van veel Rotterdammers. Maar je moet het natuurlijk wel waarmaken. Locatie en pand zijn geweldig, dat is een feit. Het verschil moeten we maken met sfeer en service. Gastvrijheid, persoonlijke benadering. En toegankelijkheid; dat geldt voor de menukaart maar ook voor het personeel. We zijn voorkomend, maar niet té formeel. In Hotel New York hangt een doe-maar-gewoon-sfeer. Dat past ook bij de Rotterdamse mentaliteit.’

HNY draagt bij aan economie maasstad

De uitstraling van het statige gebouw, het magnifieke uitzicht op de Maas en de skyline van Rotterdam, en de rijke historie die tot de verbeelding spreekt. Hotel New York is een bekend icoon van de stad Rotterdam. Maar het bedrijf levert ook een bijdrage aan de economie van de maasstad. Er overnachten 25.000 Nederlandse gasten per jaar, gevolgd door de Duitse buren (+/- 2.000). Internationale gasten kiezen eerder voor een bekende hotelketen. Hotel New York ontvangt vooral zakelijke gasten en weekendgasten. Feesten en partijen zijn er het hele jaar door. Er werken zo’n 275 mensen; 100 in het restaurant, 50 in de keuken, 25 in de NY Basement en 25 in de housekeeping. De overige 75 werken bij de technische dienst of op kantoor, doen de afwas of bemannen de receptie. Per jaar worden er 220.000 kopjes koffie geserveerd en gaat er 70.000 liter tapbier doorheen. Drukste dag van het jaar is eerste kerstdag, gevolgd door oudjaaravond.

HNY blijft zich ontwikkelen

‘We zijn altijd succesvol geweest, hebben niet echt last gehad van economische crises’, legt Roel uit. ‘Ik denk dat het belangrijk is dat we laagdrempelig zijn gebleven. Wij denken op de lange termijn. Hebben nooit onze prijzen verhoogd omdat het goed gaat of bijvoorbeeld tijdens evenementen.’ In 2015 opende in het souterrain onder het hotel de NY Basement. Ook dat loopt goed. Hotel New York blijft zich ontwikkelen: ‘Binnenkort upgraden we 27 kamers, we bouwen ze helemaal opnieuw op en voeren ze iets luxer uit met bijvoorbeeld een bad. Ook op het gebied van samenwerking blijven we bezig, zo zijn er plannen om met het landverhuizersmuseum dat in de toekomst op Katendrecht komt, leuke dingen doen.’

In de toekomst het verleden blijven eren

‘We zijn trots op 25 jaar succesvol ondernemen op de pier’, zegt Roel. ‘Op de vele gasten die we over de vloer hebben, de bruiloften, de feestjes ... Gasten komen vaak terug, dat is een mooie bevestiging dat ze tevreden zijn. Elke gast wordt bij ons getrakteerd op een ontmoeting tussen heden en verleden. En ik vind het onze taak om in de toekomst het verleden te blijven eren. Zeker als de tijd komt dat er geen mensen meer zijn die het zelf hebben meegemaakt en het kunnen navertellen. Juist dan moeten we de geschiedenis levend houden en niet vergeten.’

Hotel New York 25 jaar: feest!

Op 5 mei 2018 bestaat Hotel New York 25 jaar. Ter ere van dit jubileum brengt Museum Rotterdam een ode aan het hotel en haar pioniersrol met de expositie Hotel New York, story of pioneers. De tentoonstelling is van 4 mei tot 1 november 2018 geopend voor publiek.

Feestje! Uiteraard viert Hotel New York ook feest op 5 mei. Van 14.00 tot 21.00 uur nemen The Big Swingers het terras over met hun livemuziek Bij slecht weer verhuizen de festiviteiten naar binnen. Entree is gratis en iedereen is van harte welkom.

Hotel New York heeft al twee soorten ‘eigen’ stroopwafels van Opstroopwafel. Er komt nu een derde smaak bij: sinaasappel-chocolade. Op 5 mei komt Opstroopwafel deze jubileumversie ter plekke maken voor de gasten.

Hotel New York geeft een magazine uit met 25 verhalen van onder meer vaste gasten. Het magazine kun je vanaf 5 mei vinden in het hotel, kom langs om het te lezen of neem een gratis exemplaar mee. Op is op!

In samenwerking met de Rotterdamse schoenenwinkel Mascolori zijn schoenen ontwikkeld: een collectors item in de groene kleur van de torentjes en een regular bruin paar in de kleur van het gebouw. De schoenen zijn al te koop.