Hygro

  • Inhoudstype:
    • Interview
  • Thema’s:
    • Duurzaamheid
    • Innovatie
    • Smart Energy Systems

Hygro heeft begin 2021 de subsidie toegekend gekregen en is er daarmee hard aan de slag gegaan. Lees hieronder wat ze tot nu toe hebben kunnen doen met de subsidie.

Waar staan we nu (september 2021)?

In de eerste ronde van Smart Energy Systems ontving HYGRO een subsidie waarin ze samen met een consortium de haalbaarheid onderzocht voor de realisatie van een demonstratieturbine die waterstof produceert in de haven van Rotterdam. Een half jaar later zijn we benieuwd naar het resultaat.

Goedkope brandstof

Het onderzoek bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder technische en economische haalbaarheid én het zoeken van een geschikte locatie voor een demonstratie. “We zijn in een versneld proces geraakt en we hebben veel geleerd. Samen met de andere partijen hebben we al een aantal belangrijke casussen op kunnen lossen”, vertelt Jan Willem Langeraar, directeur van HYGRO.

Op grotere schaal toepasbaar

Zo heeft het consortium het proces rondom de demonstratieturbine goed onder de loep genomen en kunnen onderzoeken of het ook toepasbaar is op grotere schaal op zee. “Inmiddels zijn we in staat om een heel waterstofwindpark op zee door te berekenen. Met waterstofwindturbines kunnen we 60% meer energie van de zee halen en voor een lager tarief aan land brengen dan met elektriciteit.”

Vanuit technisch ontwikkelingsoogpunt zou het mogelijk moeten zijn om dit soort turbines vanaf 2025 of 2026 grootschalig op zee te plaatsen. De Nederlandse overheid houdt echter nog geen rekening met deze optie waardoor het in de praktijk waarschijnlijk langer gaat duren.

Twee fasen

De voorloper van de ingezette ontwikkeling is de zogenaamde hybride waterstofmolen. Deze windturbine is zowel aan het net als aan elektrolyse gekoppeld. Het eerste deel van deze hybride windturbine is afgelopen juli opgeleverd en het draait!

Jan Willem: “We zijn in de afrondende fase met de vergunningsprocedures voor het tweede deel. We bouwen het gefaseerd op.” De tweede fase bestaat onder andere uit het bijplaatsen van de elektrolyse en het leggen van pijpleidingen. “In de basis doen we hier in het klein wat we later op zee willen doen.”

Meer informatie

Wil je meer weten over de innovatie van Hygro? Klik dan hier.

Deel deze pagina