HYPE Labs: het belang van gebiedsgerichte kennisdeling
Een HYPE Lab traject helpt ondernemers digitaliseren. In Rotterdam hebben de afgelopen tijd twee trajecten plaatsgevonden als onderdeel van het programma Vitale Kerngebieden. In een eerder stadium vertelde projectleider Jacqueline Arnoldy over de Hype Labs in de Bergsedorpsstraat, waarmee ondernemers de hand gereikt wordt om verder te digitaliseren. Inmiddels zijn de HYPE Labs van de BIZ Hilligersberg en de BIZ Boulevard Zuid afgerond. Tijd om terug te blikken op de resultaten, en vooruit te kijken!

De 4 fases van de HYPE Labs
“Het proces van de HYPE Labs bestaat uit vier fases” legt Jacqueline Arnoldy uit. “De eerste fase is mysteryshopping, daar hebben we het eerder over gehad. In de tweede fase doen de studenten een digiscan, waarin meer verdieping volgt over waar voor ondernemers verbeterpunten liggen in de digitale presentatie van hun dienst of product. De derde fase bestaat uit opdrachten waarmee ondernemers aan de slag kunnen. Die opdrachten rollen als het ware voort uit het mysteryshoppen en de digiscan. De vierde fase bestaat uit kennisdeling.”
Het belang van gebiedsgerichte kennisdeling
“Er hebben in totaal 27 ondernemers meegedaan aan de HYPE Labs” aldus Arnoldy. “Vervolgens hebben we in het kader van kennisdeling een workshop georganiseerd waarvoor we het hele gebied hebben uitgenodigd. Dat was namelijk het doel van de gebiedsgerichte aanpak: dat de ondernemers die deel hebben genomen aan de HYPE Labs hun ervaring en opgedane kennis delen met de rest van het gebied. Met de workshop hebben we uiteindelijk bijna 50 ondernemers bereikt.”
Lessen over social media
Op deze manier werden ook medewerkers bereikt van Pommes de Jus, een kinderkledingwinkel in Hillegersberg. “Wij kregen een flyer binnen over de workshop die georganiseerd werd, dus daar zijn we aangesloten. Wat we vooral hebben opgestoken is dat we de statistieken op social media heel goed kunnen gebruiken. Door bijvoorbeeld te kijken bij hoeveel mensen een bericht is aangekomen, hoeveel mensen er doorklikken. Daar hadden we ons nooit eerder echt in verdiept. Ook het belang van hashtags, zeker voor het winnen van nieuwe klanten, was voor ons een leuke les.”
Ook een van de eigenaren van modewinkel Colab, een winkel in Hillegersberg waar de mode van vier verschillende labels verkocht wordt, geeft aan dat de HYPE Labs hebben geholpen om optimaal gebruik te maken van social media. “Wat ik geleerd heb is dat het kan helpen om op social media een eenduidig beeld naar buiten te brengen door de content meer op elkaar aan te laten sluiten. Daarnaast ben ik sowieso enthousiast over dit concept, de reflectie en feedback van anderen vind ik heel positief en goed. Zelf doe je de dingen hoe je denkt dat ze moeten, maar dat is niet altijd echt afgestemd op de klanten.”
De toekomst: nog meer samenwerking, nog meer Hype Labs!
De HYPE Labs trajecten bij Hillegersberg en Boulevard zijn nu dus afgerond. Hoe nu verder? “Een volgende stap die ik voor me zie is dat ondernemers nog meer gaan samenwerken, bijvoorbeeld door clusters te maken van producten die logisch bij elkaar passen” vertelt Jacqueline Arnoldy. “Zulke clusters kun je dan aanbieden aan bezoekers, maar maakt het ook makkelijker om elkaar online te promoten, bijvoorbeeld door elkaar te taggen.”
Arnoldy verwacht binnenkort weer met nieuwe HYPE Labs trajecten te starten. “We hopen in het najaar 2023 weer te kunnen opschalen met de HYPE Labs in Rotterdam. We hebben geïnventariseerd bij verschillende BIZ-gebieden en ondernemersverenigingen door de hele stad. Het bleek dat de meeste vertegenwoordigers interesse hebben om deel te nemen aan een HYPE Labs traject, omdat digitalisering nu eenmaal als een hot-topic wordt gezien!”