Iedereen kan werken in de Rotterdamse haven

  • Inhoudstype:
    • Nieuws
  • Thema’s:
    • Arbeidsmarkt
    • Maritiem
    • Ondernemerschap

Elke dag werken honderdduizenden mensen in de Rotterdamse haven aan productie, transport en innovatie. In bijna alle denkbare sectoren: van industrie tot dienstverlening en van logistiek tot energie. De haven is continu in beweging en speelt een sleutelrol in de energietransitie.

werken in de Rotterdamse haven
© Jan de Groen

8.000 vacatures in de Rotterdamse haven

Op dit moment zijn er al circa 8.000 vacatures in de Rotterdamse haven. Door de energietransitie en toenemende digitalisering verandert de arbeidsmarkt in de haven en industrie. Bestaande functies verdwijnen of veranderen en nieuwe functies ontstaan. Dit kan in het gebied naar schatting tussen de 10.000 en 15.000 nieuwe banen opleveren. Een enorme opgave, die de noodzaak van een gezamenlijke aanpak onderstreept.

Human Capital Coalitie Energietransitie

In januari 2023 hebben zes partijen de intentieverklaring tot het vormen van de ‘Human Capital Coalitie Energietransitie’ (HCCE) ondertekend. Daarmee is aan de gezamenlijke aanpak voor het aantrekken en behouden van de juiste kwaliteit en hoeveelheid havenpersoneel, een startsein gegeven. Deltalinqs, Havenbedrijf Rotterdam, Gemeente Rotterdam, Hogeschool Rotterdam, Techniek College Rotterdam en STC (Scheepvaart en Transport College) werken in deze coalitie samen aan een betere aansluiting van de werkgelegenheid op de arbeidsmarkt en een passend onderwijsaanbod voor nu én in de toekomst. Om daarmee de energietransitie in het Haven en Industrieel Complex (HIC) van Rotterdam mogelijk te maken.

Werken in de Rotterdamse haven

Als onderdeel van het HCCE hebben Havenbedrijf Rotterdam, Gemeente Rotterdam en Deltalinqs het initiatief genomen om het platform www.werkeninderotterdamsehaven.nl te starten. Als collectief werken zij aan de promotie van de Rotterdamse haven als aantrekkelijke werkgever. Een ander doel is het alsmaar stijgende aantal vacatures in te vullen.

Werkzoekenden en studenten kunnen via een banenwijzer ontdekken welke banen bij hen passen, of welke opleiding zij nodig hebben voor een carrière in de haven. Via de website worden werkzoekenden naar potentiële werkgevers in de haven geleid.

Om de veelzijdigheid aan banen in de Rotterdamse haven te laten zien, kunnen bedrijven zich hiervoor aanmelden. Op het platform kunnen bedrijven naar hun eigen vacaturepagina op de bedrijfswebsite linken. Bedrijven kunnen zo hun vacatures bij een breed geïnteresseerd publiek zichtbaar maken.

Campagne: iedereen kan werken in de Rotterdamse haven

Begin september wordt met een campagne het platform gelanceerd. Met de slogan ‘iedereen kan werken in de Rotterdamse haven’ wordt de veelzijdigheid aan banen en werkgevers in de haven gepromoot. In deze campagne zal gebruik gemaakt worden van verschillende online kanalen om een breed publiek te bereiken. Ook via radio spots en reclame in het openbaar vervoer in de regio, zal het platform onder de aandacht gebracht worden.

Meedoen?

Heb je een bedrijf en wil je deelnemen aan het platform? Kijk voor meer informatie op werkeninderotterdamsehaven.nl en vul het contactformulier in.

Deel deze pagina