>

PortXL biedt innovaties kansen

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Dankzij het jaarlijkse innovatieprogramma PortXL heeft de gemeente Rotterdam een samenwerkingsovereenkomst gesloten met 2 jonge bedrijven.

De Nederlandse scaleup Richtlijn Geodesie heeft een product ontwikkeld waarmee assets zoals kademuren door een speciale sensor heel nauwkeurig gemonitord kunnen worden op eventuele deformaties en (natuurlijke) bewegingen.  De Indiase scaleup Planys Technologies gaat met een door hen ontwikkelde onderwater drone een pilot doen voor het meten van staaldiktes van kademuren en een pilot voor het inspecteren van duikers. Het bedrijf heeft inmiddels een vestiging geopend in Rotterdam.

Kansen voor jonge innovatieve bedrijven

Samen met 14 andere startups en scaleups doorliepen deze twee ondernemingen het innovatieprogramma voor de haven PortXL, waarbij innovaties op het gebied van haven, maritiem, offshore en energie van over de hele wereld naar Rotterdam worden gehaald om daar hun initiatief verder te ontwikkelen. De bedrijven presenteerden vandaag hun resultaten tijdens een ‘Shakedown’ in de voormalige onderzeebootloods op het RDM-terrein. Barbara Kathmann (wethouder Economie): ‘In het PortXL programma krijgen jonge innovatieve bedrijven de kans te laten zien wat ze te bieden hebben. Mooi om te zien dat daar weer prachtige samenwerkingen uit voort komen. Zo zetten we Rotterdam op de kaart als innovatie-stad en als Maritime Capital of Europe!’

Netwerk PortXL

PortXL is in 2015 opgericht door het Havenbedrijf Rotterdam samen met onder meer Van Oord, Vopak, Boskalis, EY, Rabobank en InnovationQuarter. De gemeente Rotterdam is sinds 2017 partner. Naast het stimuleren van economische ontwikkeling biedt het de gemeente ook de kans technologische innovaties te scouten voor stad en haven op basis van gemeentelijke vraagstukken. Na de in februari gehouden ‘Selection Days’ hebben de zestien geselecteerde startups en scaleups de afgelopen drie maanden hard gewerkt om hun innovaties naar het volgende niveau te tillen. Zij zijn daarbij intensief gecoacht door mentoren, partners en experts vanuit het PortXL netwerk. Tijdens Shakedown presenteerden de startups hun vooruitgang. Tijdens dit eindevenement waren in totaal zo’n 50 internationale startups/scaleups aanwezig om zich te presenteren en te netwerken.