Jules Dock

  • Inhoudstype:
    • Interview
  • Thema’s:
    • Duurzaamheid
    • Innovatie
    • Smart Energy Systems

Het Rotterdamse riool inzetten om de transitie naar duurzame energie te versnellen? Het kan met ‘riothermie relining’! Door warmtewisselaars in het riool te plaatsen, haalt Jules Dock verloren energie uit het rioolwater en zet het vervolgens in om gebouwen en objecten in de omgeving te verwarmen of te verkoelen. De warmtewisselaars worden geplaatst tijdens een onderhoudsbeurt aan het riool.

Jules Dock
Gemeente Rotterdam

Met deze innovatie speelt Jules Dock slim in op de onderhoudsbehoefte van het rioleringssysteem in Rotterdam. Zodra een deel van de riolering toe is aan versterking, bieden ze de mogelijkheid om tijdens het onderhoud een energiesysteem in te laten bouwen. Door de stroming van het water kunnen de warmtewisselaars de warmte, bijvoorbeeld uit douchewater, van het water onttrekken. 

Meer huizen van het gas af

Volgens Lars van der Linden, project engineer bij Jules Dock, is het de investering waard: “De riothermie-elementen hebben een levensduur van 50 jaar, er komt geen CO2 vrij tijdens het terugwinnen van de energie én het is een oplossing om meer huizen van het gas af te helpen.”

Ontwikkelen van innovatie

De afgelopen jaren is het bedrijf bezig geweest met het ontwikkelen van deze innovatie. “Met de subsidie van Smart Energy Systems bestuderen we voor welke typen rioleringen het algemeen ontwerp geschikt is, wie de potentiële energieafnemers zijn en voor welke doeleinden de energie kan worden ingezet”, legt Lars uit.

Verwarmen of koelen van gebouwen

Te denken valt aan het verwarmen of verkoelen van gebouwen met een warmtepompsysteem of voor het verwarmen van objecten in de openbare ruimte. “De samenwerking met de gemeente is daarbij erg waardevol, zij zijn een goede sparringpartner voor ons.”

Composiet

Voor het versterken van de rioleringssystemen gebruikt Jules Dock composiet, een materiaalsoort dat steeds meer zijn weg vindt in infra-, bouw- en duurzaamheidsprojecten. Het materiaal is vrijwel onderhoudsvrij en geschikt voor het maken van onder andere gevelelementen, brugleuningen, voertuigen en wind turbines. Lars: ”Ik verwacht dan ook dat we blijven groeien en dat we op termijn een grotere productieruimte en meer personeel nodig hebben. Zeker zodra we met ‘riothermie relining’ in een volgende fase komen.”

Deze inhoud is beschikbaar wanneer de cookies geaccepteerd zijn.

Deel deze pagina