Kees van Steensel: Verduurzaam je pand met plezier.

  • Inhoudstype:
    • Interview
  • Thema’s:
    • Duurzaamheid

Kees van Steensel is directeur van Van Steensel Assurantiën, en daarnaast ook kantoorpandeigenaar. Hij begon een aantal jaar geleden al met het verduurzamen van zijn pand in Prins Alexander.

© Louis Meulstee

Waarom besloot je jouw kantoorpand te verduurzamen?

Een paar jaar terug zijn we stapsgewijs begonnen met het verduurzamen van ons pand. Dat idee ontstond in eerste instantie vooral vanuit het hart. Maar uiteindelijk bleek het ons ook voordelen te bieden, op meerdere vlakken. Inmiddels zijn we energielabel C dan ook voorbij. En we zijn nog meer aanpassingen aan het voorbereiden. Zo willen we aan de slag met infraroodpanelen. Hiermee verwarm je niet de lucht, maar de mens. Een stuk efficiënter.

Wat leverde de transitie naar energielabel C op?

Op financieel gebied een hoop, kort gezegd. Zeker met de huidige energieprijzen merk je al snel het verschil. De maatregelen die wij hebben genomen, verdienen zichzelf in de regel binnen 5 à 6 jaar terug. Met de huidige energieprijzen zal dit een stuk sneller gebeuren. Dus heb je de mogelijkheden, ga er dan ook nu voor!

Hoe verliep het proces?

Eerlijk is eerlijk: met vallen en opstaan. De eerste stappen hoeven niet moeilijk te zijn. Denk aan hitte-reflecterende schermen achter je radiator, of het vervangen van je tl-lampen door ledlampen. Het zijn relatief kleine ingrepen, maar het scheelt al een hoop. Bij de wat complexere klussen is het goed om specialisten in te schakelen. Toen we ons dak wilden isoleren, lagen er al zonnepanelen op. Die zouden we er eerst af moeten halen om met het dak aan de slag te kunnen. Een simpel voorbeeld, maar verduurzamingsspecialisten zouden ons daarop hebben gewezen bij het plaatsen van de zonnepanelen. Nu hebben we dit helaas op de lange baan moeten schuiven, en kijken we naar meer renderende investeringen.   

Heb je nog andere tips voor pandeigenaren die aan de slag moeten met verduurzaming?

Laat je niet afschrikken. Verduurzamen betekent investeren, maar het hoeft je geen tonnen te kosten. Daarnaast is het nooit weggegooid geld, omdat je gegarandeerd je investering eruit haalt. En zorg dus dat je professionals in de arm neemt bij dit traject. Zowel bij het beslissen welke stappen het best bij jouw pand passen, als bij het aanvragen van de juiste subsidies. Op die manier hoeft het niet veel te kosten om tot energielabel C te komen.

En als laatste: doe het met plezier. Het is écht een interessant traject.

Deel deze pagina