Kenniscentrum waterstofmaakindustrie H2Makers officieel van start

  • Inhoudstype:
    • Nieuws
  • Thema’s:
    • Duurzaamheid
    • Innovatie
    • Maritiem

Op de World Hydrogen Summit is in aanwezigheid van Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie en verantwoordelijk voor de Europese Green Deal, het regionale kenniscentrum voor waterstof H2Makers officieel gelanceerd.

lancering versneller waterstofmaakindustrie H2Makers tijdens World Hydrogen Summit 2023
© Jan de Groen

H2Makers

H2Makers is opgezet door Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), Provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam, met ondersteuning van InnovationQuarter. Dit naar aanleiding van een onderzoek naar ‘de kansen voor de waterstofmaakindustrie in de regio Zuid-Holland’. Eén van de aanbevelingen was dat de maakindustrie behoefte heeft aan een ‘plek’ waar men terecht kan voor ondersteuning, specifieke kennis, relevante samenwerkings- en onderzoekspartners, en voor pilots en testmogelijkheden. H2Makers is het antwoord op deze aanbeveling.

Gedeputeerde Meindert Stolk (provincie Zuid-Holland) en wethouder Robert Simons (gemeente Rotterdam) over H2Makers:

“Nederland heeft de potentie om een wereldspeler in groene waterstof te worden en hiervoor een innovatieve en duurzame maakindustrie op te bouwen. Alleen al in Zuid-Holland zijn meer dan 200 maakbedrijven bezig met waterstof-gerelateerde innovaties. Deze potentie willen wij verzilveren met H2Makers: een expertisecentrum dat ondernemers ondersteunt om innovaties te testen en naar de markt te brengen en dat onderwijs rond waterstofontwikkelingen helpt om nog beter aan te sluiten op de arbeidsmarkt.”

Het doel van H2Makers

H2Makers ondersteunt de regionale waterstofmaakindustrie bij het vinden van de juiste samenwerkingspartners, biedt informatie over (subsidie)projecten en hulp bij praktische kennis- en vergunningsvragen tijdens product- en projectontwikkeling. H2Makers koppelt het mkb aan ontwikkelvraagstukken van grote bedrijven en stimuleert samenwerking tussen bedrijven in de regio. Verder draagt H2Makers bij aan het (door)ontwikkelen van opleidingen en cursussen voor het opleiden van personeel voor de waterstofeconomie. Ten slotte helpt H2Makers bij het ontwikkelen en ontsluiten van testcentra.

Versneller waterstofmaakindustrie

H2Makers helpt daarmee de bestaande maakindustrie en startende bedrijven om sneller producten te ontwikkelen voor de waterstoftransitie en zo (inter)nationale markten te kunnen veroveren. Van elektrolyse, opslag en transport tot toepassing in industrie, mobiliteit (weg, lucht, maritiem) en andere in de toekomst nog te ontwikkelen toepassingen. Met H2Makers bouwt de regio aan het versterken van de regio als de versneller van de waterstofmaakindustrie en aan een toekomstbestendige economie.

Wil jij een bijdrage leveren aan de waterstof maakindustrie in de regio Zuid-Holland?

Voor vragen en informatie kun je terecht op: www.h2makers.nl.

 

Subsidieregeling bedrijfsruimte maakindustrie

De gemeente Rotterdam wil de maakindustrie in de Spaanse Polder en het Rotterdam Makers District stimuleren. Corona heeft duidelijk gemaakt dat het belangrijk is niet te afhankelijk te zijn van internationale goederenstromen en in te zetten op kortere productieketens. De maakindustrie draagt daarnaast ook bij aan de transitie naar de nieuwe economie. Daarvoor zijn innovatief technische en creatieve ideeën nodig, waar de maakindustrie om bekend staat.

Met de subsidieregeling bedrijfsruimte maakindustrie wil de gemeente Rotterdam bedrijven met verbouw- of verhuisplannen in Spaanse Polder of het Rotterdam Makers District een steuntje in de rug geven. Voor meer informatie over de regeling kijk je op subsidieregeling bedrijfsruimte maakindustrie

Deel deze pagina