KinderCoPoli: het combinatiespreekuur waar 1+1 drie is

  • Inhoudstype:
    • Interview
  • Thema’s:
    • Innovatie
    • Life Science & Health

Lindsay Silva werkte als kinderarts in een zelfstandig behandelcentrum toen het idee voor KinderCoPoli ontstond. Kinderen die als patiënt bij een kinderarts komen zijn voor het oplossen van hun medische probleem vaak gebaat bij hulp van verschillende zorgprofessionals. Het viel Lindsay op dat na het doorverwijzen naar andere zorgprofessional (zoals bijvoorbeeld kinderfysiotherapeuten of kinderdiëtisten) het contact tussen de zorgverleners onderling niet altijd even makkelijk verliep. In zo’n geval profiteert een kind wel van de expertise van verschillende zorgverleners, maar niet per se van de gebundelde krachten.

Lindsay Silva (l) en Linda Sluijs (r) van KinderCoPoli

1+1 is drie

“Waarom helpen we patiënten na elkaar terwijl we het ook tegelijkertijd zouden kunnen doen?” vroegen Lindsay en kinderfysiotherapeut Linda Sluijs zich af.  Het concept van KinderCoPoli, namelijk een combinatiespreekuur, leek een logisch antwoord op deze vraag. “We bedachten om kinderen met een bepaald type problematiek tegelijkertijd te gaan zien, in plaats van apart. Daar hadden we dan drie kwartier tot een uur de tijd voor, meer dan bij individuele afspraken. Een voordeel voor ouders en kind is dat ze maar één keer hun verhaal hoeven te doen. Een voordeel voor ons als zorgverleners is dat we het kind tegelijkertijd kunnen nakijken, en op die manier ook van elkaar kunnen leren. Ik leerde toen bijvoorbeeld pas dat een kinderfysiotherapeut veel meer kan doen dan alleen helpen bij motorische kwesties. Een ander voordeel van deze samenwerking is dat we meer tijd hebben om aandacht te besteden aan de algemene levensstijl van een kind. Denk hierbij aan zaken als beweging en voeding. Het combinatiespreekuur beviel heel goed, omdat één plus één op deze manier dus eigenlijk drie is.”

Kinderarts Dichtbij

Op enig moment is Lindsay gestopt bij het zelfstandig behandelcentrum. Ze speelde al langer met het idee om een eigen praktijk als kinderarts buiten het ziekenhuis te starten, buiten het ziekenhuis. Met haar eigen praktijk in Delfshaven, Kinderarts Dichtbij, is ze het concept van het combinatiespreekuur verder uit gaan werken. “Samen met kinderfysiotherapie TRIAS gaan we hier de KinderCoPoli opzetten.” Sinds een maand zitten de praktijken van Kinderarts Dichtbij en Kinderfysiotherapie TRIAS in hetzelfde gebouw. Dat werkt al prettig, omdat ze makkelijk bij elkaar kunnen langslopen om zaken te bespreken. De volgende stap wordt om echt de combinatiespreekuren te gaan doen.

Animo voor zorg buiten de ziekenhuismuren

Er blijkt veel animo voor de manier van zorg aanbieden van Kinderarts Dichtbij – medische specialistische zorg buiten de ziekenhuismuren.  “Wat ik probeer te bereiken is laagdrempelig en toegankelijk zorg leveren aan kinderen, met name in kwetsbare gebieden zoals bijvoorbeeld Delfshaven. De stap naar het ziekenhuis kan als een drempel worden ervaren. Je moet er soms verder voor reizen en de wachtlijsten kunnen lang zijn. Op die manieren kunnen kleine problemen grote problemen worden. En het blijft een ziekenhuis, wat natuurlijk geen hele fijne omgeving is, zeker voor kinderen. Natuurlijk is er wel samenwerking met ziekenhuizen. De lijntjes blijven kort, omdat kinderen soms toch opgenomen moeten worden, of spoedeisende hulp nodig hebben.”

CityLab010

Om haar innovatieve zorgconcept te helpen realiseren, heeft Lindsay een startbudget toegewezen gekregen van CityLab010. “We kregen het startbudget vooral vanwege het sociaal maatschappelijke belang dat we dienen. In een gebied zoals Delfshaven ligt het gemiddelde inkomen bijvoorbeeld lager dan in andere gebieden. Ik ben ooit gepromoveerd op sociaaleconomische gezondheidsverschillen. We weten dat er verschillen bestaan in hoelang mensen leven, en hoelang ze in goede gezondheid leven. Die verschillen worden er niet kleiner op, als zorgverlener wil ik daar oog voor hebben en helpen om dat gat te dichten.”

De ambitie voor KinderCoPoli

Lindsay blijft ambitieus voor de toekomst. “We willen met name groeien als bedrijf, als zorgonderneming, zodat we meer patiënten kunnen helpen. Ook wil ik graag meer zorgverleners betrekken bij de organisatie. Vanaf het voorjaar kunnen we KinderCoPoli echt gaan laten draaien. Er zijn wel nog een aantal stappen nodig. Zorg is natuurlijk onderhevig aan allerlei regels en wetten. Daarnaast is goede samenwerking met zorgverzekeraars noodzakelijk om nieuwe zorginitiatieven op een toekomstbestendige manier te implementeren. Het kost tijd om al deze zaken goed te regelen. Omdat we een ander concept hebben vergt het soms ook weer een net ander bekostigingssysteem. Maar dat geldt nu eenmaal voor de meeste zorginnovaties. Maar de positieve reacties die ik ontvang over kindergeneeskundige zorg buiten het ziekenhuis, en dus in de wijk, maken het de moeite meer dan waard en geven vertrouwen voor de toekomst!”

Meer informatie over CityLab010

Ook een goed verhaal? Dan zoeken we jou!

Bij Ondernemen010 zijn we altijd op zoek naar verhalen uit onze mooie stad. Rotterdamse ondernemers met een ‘goed verhaal’, dat als inspiratie voor andere ondernemers kan dienen, vertellen op onze website en socials hun verhaal. Zo maken we het samen in Rotterdam. Heb jij of ken jij een Rotterdamse ondernemer met een goed verhaal? Denk jij dat je andere ondernemers kunt inspireren en verder kan helpen? We komen graag met je in contact! Meld je aan via ondernemen010@rotterdam.nl.

Deel deze pagina