>
Foto: Rhalda Jansen Fotografie

Koop Lokaal Booster, heeft lokaal investeren de toekomst?

20 juli 2021

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Op vrijdag 16 juli ontving wethouder Roos Vermeij (portefeuilles Economie, wijken en kleine kernen), uit handen van Pieter van Klaveren (MKB Rotterdam-Rijnmond) en schrijver Henk van Arkel, het eerste exemplaar van de “Koop Lokaal Booster”.

Het boek “Koop Lokaal Booster” laat zien hoeveel het uitmaakt voor kleine bedrijven wáár en hóe de lokale overheid inkoopt. Ook andere instellingen die het publieke belang dienen en uiteraard consumenten kunnen veel invloed uitoefenen door lokaal te kopen.
 

Hoe werkt het

In het boek wordt beschreven hoe het begint bij de gemeente, die lokaal inkoopt. Door de investeringen vanuit gemeente vloeit er direct geld naar de lokale ondernemers. Deze ondernemers kunnen op hun beurt inkopen (en verkopen) van en aan andere lokale ondernemers. Om deze lokale handel te helpen heeft de Social TRade Organisation (STRO) een softwaresysteem ontwikkeld. Deze software biedt de mogelijkheid om, samen met de gemeente en andere ondernemers, een lokale bankrekening te openen. Deze betaalrekening is speciaal ingericht voor lokale handel en biedt daarnaast nog extra mogelijkheden. Zo kan er met behulp van de rekening ook krediet worden aangevraagd, dat vervolgens lokaal besteed wordt. Ook is er een provisie gekoppeld aan de rekening. Dit betekent dat een bedrijf rente betaalt over het geld dat niet wordt uitgegeven. Door het geld wél uit te geven wordt er geen rente betaald en blijven lokale ondernemers elkaars omzet vergroten. De gemeente is enthousiast over het boek van Henk van Arkel "Koop Lokaal Booster" en onderzoekt hoe deze aanpak voor Rotterdamse ondernemers kan helpen.