Kracht, visie en doorzettingsvermogen: Souhayla, Sharon en Esther zijn Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar 2024!

  • Inhoudstype:
    • Nieuws

Op de avond van 16 mei zijn de awards voor de Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar 2024 uitgereikt in de Burgerzaal van het Stadhuis. Tijdens de zevende editie van de verkiezing ging Souhayla Hadi van cosmetische kliniek House of Bratz er met de titel Zakenvrouw van het Jaar (ondernemer/eigenaar) vandoor. In de categorie Zakenvrouw van het jaar (directeur/manager) won Sharon van Herel van verzekeraar HDI. Esther Smit van maatschappelijk confectieatelier Oxious Talent Factory won de titel Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar 2024 in de categorie Aanstormend Talent.

De jury benoemde de kracht, visie en het doorzettingsvermogen van deze 3 winnaressen. De Rotterdamse daadkracht uit zich in hun manier van ondernemen en leidinggeven, ook tegen de stroom in als dat moet.

Botox en injectables

House of Bratz is een cosmetische kliniek gespecialiseerd in ‘injectables’ (zoals fillers en botox) en huidverbetering. Souhayla is met haar onderneming gestart op haar zeventiende. Ondanks haar jonge leeftijd is zij een begrip in de wereld van schoonheid en cosmetica waarin zij inmiddels vestigingen heeft in Nederland, België en Dubai. De jury is onder de indruk van zowel de organisatie als de klinieken. Naar de mening van de jury maakt het niet uit in welk vak Souhayla onderneemt, zij zal in elke branche succesvol zijn.

Mensgericht leiderschap

Sharon van Herel weet met haar leiderschap stevige resultaten te bereiken, kwetsbaarheid te tonen en maatschappelijke en gevoelige thema’s binnen en buiten de organisatie bespreekbaar te maken. Vandaar dat de jury haar beloonde met de felbegeerde award in te categorie directeur/manager. Sharon transformeerde de organisatie van een bedrijf dat structureel verlies leed naar een gezonde onderneming. Dit gaf haar de ruimte om te pleiten voor verandering in de verzekeringssector. Zo deed zij oproep aan verzekeraars om een grotere maatschappelijke rol op zich te nemen en meer risico’s naar de toekomst toe verzekerbaar te maken. Daarnaast neemt Sharon veel initiatief als het gaat om inclusiviteit, werkgeluk en ontwikkeling binnen haar team. Zo richtte zij onder andere een boekenclub op om lastige thema’s makkelijker bespreekbaar te maken.

Upcycling van oud textiel

Bij Oxious Talent Factory worden duurzame en unieke kledingstukken gemaakt van oude banners, bedrijfskleding en ander textiel dat anders niet meer gebruikt zou worden. Hier werken nu al 25 mensen die met deze baan weer meedoen met de maatschappij. Esther’s doel is om dit te laten groeien naar 100 personen in 2027! Haar ondernemerschap en haar toewijding aan het creëren van sociale en ecologische impact hebben diepe indruk gemaakt op de jury. Ze verdient erkenning voor haar vermogen om duurzame verandering teweeg te brengen.

Esther’s betrokkenheid bij de gemeenschap van Rotterdam en haar inzet voor het aanpakken van maatschappelijke problemen verdienen volgens de jury grote lof.

Is deze verkiezing nog nodig?

Stichting Rotterdamse Zakenvrouw wil beeldvorming over leiderschap en ondernemerschap inclusiever maken. De stichting wil haar eigen verkiezing zo snel mogelijk opheffen. Wethouder Robert Simons was aanwezig om de awards aan de winnaressen uit te reiken. Presentatrice Suzanne Mulder vroeg zijn mening over de noodzaak van de verkiezing. Wethouder Robert Simons antwoordde daarop: “Jazeker, ik vind het belangrijk dat mensen in het zonnetje worden gezet voor hun onderscheidende prestaties. Ik heb een dochter van 9 en voor haar is het supergoed dat ze al die vrouwelijke winnaars ziet. Dus rolmodellen daar geloof ik echt in”.

Finalisten

Tot de finalisten voor de categorie Rotterdamse Zakenvrouw Directeur/Manager behoorden naast Sharon van Herel, ook Jacqueline Jonkhart (Giovianni van Bronckhorst Foundation) en Claudia Doesburg (SKVR). In de categorie BDO Zakenvrouw Ondernemer/Eigenaar nam Souhayla Hadi het op tegen Sabrina Albert (BodyBase) en recidivist Floor van de Pavert (SuperBra). In de categorie Webtify Zakenvrouw Aanstormend Talent waren naast Esther Smit, ook Mercedes Roggen (Bakkit) en Kristel van Kollenburg (Drive Consulting) genomineerd.

Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar award

Het is misschien niet iedereen duidelijk wat het belang is van zo’n jaarlijkse uitreiking. De organisatie Stichting Rotterdamse Zakenvrouw legt uit waarom zij het evenement jaarlijks nog waarmaken. ‘Zo lang bij de woorden “Ondernemer”, “Directeur” of “Bestuurder” als eerste een man in gedachte opkomt, is onze verkiezing nog steeds relevant. Zo lang er nog steeds een loonkloof is tussen mannen en vrouwen en Nederland op de wereldranglijsten onderin te vinden is als het gaat om vrouwen aan de top, organiseren wij de Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar verkiezing’, aldus de organisatie van de verkiezing.

Deel deze pagina