KuneVerda

  • Inhoudstype:
    • Interview
  • Thema’s:
    • Duurzaamheid
    • Smart Energy Systems

KuneVerda heeft begin 2021 de subsidie toegekend gekregen en is daarmee hard aan de slag gegaan. Lees hieronder wat zij tot nu toe hebben gedaan met de subsidie.

© Gemeente Rotterdam

KuneVerda beschrijft zichzelf als ‘duurzaamheidsintegrator’. Als kennispartner biedt KuneVerda bedrijven en bewoners een optimale oplossing door te kijken naar een combinatie van energiebesparende of energie opwekkende technologieën. André van der Zwaan, managing partner bij KuneVerda, legt uit dat potentieel vaak blijft liggen. “Veel bedrijven en bewoners realiseren zich niet dat er naast zonnepanelen meer te halen is. Wij willen verder kijken dan het plaatsen van zonnepanelen. Bijvoorbeeld met windturbines. Zo kan de afhankelijkheid van zonnepanelen worden verminderd met windenergie.”

KuneVerda ontwikkelde een windturbine die door zijn kleine en geruisloze karakter geschikt is voor daken in de stedelijke omgeving. De energieopwekking van de KuneVento is vergelijkbaar met die van ongeveer zes tot zeven zonnepanelen en is daarmee een stuk efficiënter.

Onderzoek naar de juiste locaties

Maar voordat windturbines op grote schaal geproduceerd en geplaatst worden is onderzoek nodig. “Wij willen eerst de plaatsingslocaties van de turbines en de omgevingsinvloeden in kaart brengen om te zien wat het effect op de energieopbrengst is. Zo kunnen we leren welke locaties geschikt zijn voor het plaatsen van windturbines.” Samen met Woonstad gaat KuneVerda daarom een pilot draaien waarmee deze gegevens kunnen worden opgehaald. Op locatie ‘De Snor’ aan de Kralingse Kerklaan wordt een viertal windturbines geplaatst. “Op het moment dat we de gegevens binnen hebben kunnen we opschalen en met andere wooncorporaties en VVE’s het Rotterdamse gebied in om meer gebouwen te verduurzamen.”

Volgens Van der Zwaan liggen er veel kansen in de Rotterdamse energietransitie. “Veel kansrijke projecten stagneren door een gebrek aan financiën. Door de Smart Energy Systems subsidie kan ons project versneld gerealiseerd worden en worden kansen sneller benut”.

Deze inhoud is beschikbaar wanneer de cookies geaccepteerd zijn.

Meer informatie

Wil je meer weten over de innovatie van KuneVerda? Klik dan hier.

Deel deze pagina