LENS

  • Inhoudstype:
    • Interview
  • Thema’s:
    • Duurzaamheid
    • Smart Energy Systems

LENS heeft begin 2021 de subsidie toegekend gekregen en is er daarmee hard aan de slag gegaan. Lees hieronder wat ze tot nu toe hebben kunnen doen met de subsidie.

LENS

Met de subsidie heeft LENS samen met haar  installateurs een datalogger ontworpen die in de zonnestroominstallatie wordt geplaatst. De datalogger draait over het eigen monitoringsplatform van LENS en meet de energiestromen.

Onafhankelijk van fabrikanten of wifi van bewoners

“Daarmee zijn we in staat om analyses te maken zonder dat we afhankelijk zijn van fabrikanten of van de wifi van bewoners”, vertelt Christiaan Brester, directeur van LENS. De data zijn noodzakelijk omdat we daarmee kunnen zien of een installatie goed werkt, of een accu zinvol is en hoe je die vervolgens kan aansturen en monitoren.

Dataloggers

Komend jaar gaat LENS 2.000 dataloggers installeren. “We zijn  een vervolgtraject aan het opzetten waarmee we, op basis van deze techniek, op afstand allerlei installaties kunnen aanturen”, legt Christiaan uit. Denk aan warmtepompen, accu’s en andere apparatuur. Zonder subsidie is dit innovatietraject niet mogelijk.

Tijdig inspelen op uitdagingen

Volgens Christiaan is het belangrijk om innovaties snel toe te passen om tijdig in te kunnen spelen op de uitdagingen van de energietransitie. Zonnepanelen, accu’s, warmtepompen, het laden van elektrische auto’s en airconditioning worden straks gekoppeld aan de prijzen van elektriciteitsmarkten en de beschikbaarheidsgegevens van het elektriciteitsnet. Daarom moeten installaties gaan samenwerken. Zonder koppelingen kan dat niet.

Het effect van innovatie

De subsidieregeling is opgezet met ondernemers. De focus ligt, in tegenstelling tot andere subsidieregelingen, op het effect van de innovatie. “We kunnen ons dus volledig op de innovatie richten in plaats van ondergedompeld te worden in administratief werk. De gemeente is behulpzaam, goed bereikbaar en zet ons goed op de kaart.”

LENS realiseert op grote schaal zonnestroomprojecten voor professionele opdrachtgevers en woningcorporaties. Om monitoring op zonnestroominstallaties op een betaalbare manier mogelijk te maken ontwikkelde LENS een datalogger.

Deze inhoud is beschikbaar wanneer de cookies geaccepteerd zijn.

Meer informatie

Wil je meer weten over de innovatie van LENS? Klik dan hier.

Contact

Deel deze pagina