Make-over Zwart Janstraat voltooid

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Economiewethouder Barbara Kathmann heeft vrijdagmiddag boven de Zwart Janstraat en de Noordmolenstraat symbolisch het nieuwe lichtplan ontstoken.

De ontsteking vormt de bekroning van drie jaar gebiedsontwikkeling in Rotterdam-Noord. Zo is de afgelopen jaren de buitenruimte opgeknapt, is er een bedrijfsinvesteringszone (BIZ) opgericht en worden er verschillende evenementen georganiseerd.

Unieke verlichting
Ontwerpbureau Beersnielsen, bekend van de verlichting in de Witte de Withstraat, is verantwoordelijk voor het ontwerp van de unieke gebiedsverlichting. Het lichtplan geeft de producten weer die verkocht worden in de winkelstraat en verwijzen ze tevens naar de buurt; zoals de gevangenis aan de Noordsingel en de muziektent op het Pijnackerplein.

Investering
In de vorige collegeperiode zijn drie winkelgebieden geselecteerd die een extra impuls nodig hadden om toekomstbestendiger te worden. De keuze viel op de winkelgebieden Zwart Janstraat en Noordmolenstraat, Beijerlandselaan en Plein 1953. Aan de hand van een door de ondernemers zelf opgesteld plan mocht elk gebied 450.000 euro investeren in de winkelstraat verdeeld over de jaren 2016, 2017 en 2018. Dit geld is op de Zwart Janstraat en Noordmolenstraat besteed aan aanpassingen in de buitenruimte, de oprichting van een BIZ, winkelstraatmanagement en is er een beeldkwaliteitsplan opgesteld.

Dat laatste document is bedoeld ter inspiratie voor pandeigenaren en ondernemers die willen investeren in de straat. De BIZ is erg blij met dit document en hoopt dat het een opmaat is naar meer opgeknapte winkelpanden met bijpassende reclame in de straat.

Wat is een bedrijfsinvesteringszone (BIZ)?
Een BIZ is een winkelstraat of bedrijventerrein waar een groep ondernemers zich inzet om hun omgeving te verbeteren. De gemeente helpt, maar het geld voor de verbeteringen komt van de ondernemers zelf. Dat wordt bijvoorbeeld besteed aan extra vuilophaal, meer plantenbakken, graffitiverwijdering, sfeerverlichting, een sinterklaasintocht of een evenement. De activiteiten moeten positief uitpakken voor alle ondernemers en niet voor één of enkele ondernemers. De BIZ zorgt dus voor iets extra’s in het gebied. De gemeente blijft haar eigen werkzaamheden uitvoeren.