>

65 jaar Lijnbaan

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Het kloppende winkelhart van Rotterdam, de Lijnbaan, bestaat deze week 65 jaar. Al die jaren heeft de winkelstraat van ruim 800 meter ondernemers en klanten samengebracht. Nog steeds is de Lijnbaan populair onder winkelend publiek.

De Lijnbaan was de eerste winkelstraat van Nederland én de eerste autovrije winkelstraat van de wereld. In 1949 werd begonnen met de aanleg en op 9 oktober 1953 werd de winkelpromenade feestelijk geopend. Er was veel internationale aandacht voor. De Lijnbaan is een van de architectuuriconen van de wederopbouw en is daarom sinds 2010 een rijksmonument.

Het ontwerp

Architectenbureau Van den Broek en Bakema heeft de winkelstraat ontworpen. De Lijnbaan is niet het enige ontwerp dat het bureau voor Rotterdam maakte. Zo ontwierpen zij onder andere de aankomsthal van de Holland-Amerika Lijn op de Kop van Zuid, het oude gebouw van LantarenVenster aan de Gouvernestraat en deden de renovatie en overkapping van De Kuip.

Touwslagerij

De naam ‘Lijnbaan’ verwijst naar de touwslagerij die zich tussen 1667 en 1845 op ongeveer dezelfde plek bevond. Een touwslagerij maakte van garen meterslange touwen. Dit werd meestal buiten gedaan. Op een lijnbaan, een smalle strook van soms wel 300 meter lang, werd het garen uitgerold van de ene kant van de baan naar de andere kant. Met een slinger werd het garen in elkaar gedraaid totdat er een touw ontstond.

Oude poort

Op de Lijnbaan staat een oude poort. Heb je je ooit wel eens afgevraagd wat dat nou precies is? Het is geen stadspoort of kunstwerk. Het is de toegangspoort van het Coolsingelziekenhuis dat tijdens de bombardementen op 14 mei 1940 zwaar beschadigd raakte. Alleen de buitenmuren en de toegangspoort aan de achterkant van het ziekenhuis stonden na afloop nog overeind. Tijdens de aanleg van de Lijnbaan is de poort blijven staan als teken van de wederopbouw.

Hamburgers bij Wendy’s

Barbara Kathmann, wethouder Economie, wijken en kleine kernen, heeft goede herinneringen aan de Lijnbaan. In de jaren 80 vond je daar namelijk de Amerikaanse hamburgerketen Wendy’s. Kathmann: ‘Mijn ouders hadden niets met Amerikaanse hamburgerzaken, maar heel soms nam mijn vader mij mee naar Wendy’s. Ik vond het echt een feest om daar een hamburger te eten. Daar kon ik wel een jaar op teren.’  De Lijnbaan huisvestte de enige Wendy’s van Nederland en één van de vijf restaurants in de Benelux.