>

Van lineaire naar circulaire economie

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Rotterdam is op weg naar een samenleving zonder afval. Dat betekent dat we als stad de omschakeling van een lineaire naar een circulaire economie maken. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Of toch niet?

In 2030 is in Rotterdam circulair de maatstaf en het het primaire grondstoffengebruik met 50% is verminderd ten opzichte van nu. Met het stimuleren van de circulaire economie verwacht Rotterdam bovendien 3.500 tot 7.000 nieuwe banen te creëren. Hiervoor heeft de gemeente Rotterdam het Programma Rotterdam Circulair 2019 – 2023 opgesteld. Hét plan waarin de circulaire ambities van de gemeente beschreven staan. Hierin lees je meer over de stip op de horizon, de twee routes waarlangs we daar komen, de instrumenten die we tot onze beschikking hebben en de opgaven, kansen en acties in de vier sleutelsectoren.

Sleutelsectoren en materialenhubs

De vier sleutelsectoren waar het circulaire programma zich de komende jaren op richt zijn de bouw, groene stromen, consumptiegoederen en zorg. Meer dan 60% van het Rotterdamse afval komt uit de bouwsector. Daarom gaat de gemeente samen met bouwbedrijven het gebruik van circulair beton stimuleren. Daarnaast komen er materialenhubs aan de rand van de stad, waarvandaan ongebruikte en gebruikte bouwmaterialen een nieuw leven kunnen krijgen. In Rotterdam wordt momenteel 14% van het afval weggegooid. Het meeste hiervan belandt in de verbrandingsoven. Dat is zonde. Daarom gaat Rotterdam de inzameling van huiselijk gft-afval uitbreiden, onder andere in hoogbouw, en komt er een ‘upcycle mall’, waar van oude producten weer bruikbare nieuwe worden gemaakt. In de Rotterdamse ziekenhuizen komen er medicijnfilters waarmee voorkomen wordt dat medicijnresten in het oppervlakte water belanden.

Samenwerking

Het circulaire programma staat niet op zichzelf maar vergt van iedereen een andere manier van kijken naar de wereld. Bij de uitwerking van het programma ligt daarom de nadruk op de verbinding met inwoners en ondernemers. Rotterdam wil circulaire initiatieven stimuleren en het investeringsklimaat verbeteren voor groene ondernemers en innovatieve start-ups.

Lees het hele Programma

Benieuwd naar de circulaire plannen van de gemeente Rotterdam voor de komende vier jaar? Wil je weten hoe we stap voor stap bouwen aan een circulaire stad? Lees hier het complete Programma Rotterdam Circulair 2019 – 2023.