>

Lockdown blijft van kracht, enkele versoepelingen

dinsdag 23 februari 2021

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

De lockdown en de avondklok blijven tot tenminste 15 maart van kracht, maar de middelbare scholen en het mbo gaan vanaf 1 maart deels weer open. Daarnaast staat het kabinet vanaf 3 maart toe dat jongeren tot en met 26 jaar weer samen buiten mogen sporten. Dat maakten Mark Rutte en Hugo de Jonge dinsdagavond bekend. Op maandag 8 maart beoordeelt het kabinet welke maatregelen vanaf 16 maart nodig zijn.

Onderwijs

Vanaf 1 maart openen het voortgezet onderwijs en het mbo deels weer hun deuren. In de praktijk betekent dit dat alle middelbare scholieren minimaal 1 dag per week naar school gaan. Dit geldt ook voor mbo-studenten. De buitenschoolse opvang blijft gesloten, omdat dit tot extra contact tussen scholieren van verschillende scholen leidt. 

Contactberoepen

Mensen met contactberoepen, zoals kappers en masseurs, mogen vanaf 3 maart hun deuren openen. Reserveren is verplicht en er moet een checkgesprek plaatsvinden. Daarbij blijft het dragen van een mondkapje en het houden van 1,5 meter afstand van kracht. De verruiming geldt ook voor rij-instructeurs. Sekswerkers mogen hun beroep nog niet uitoefenen.

Buiten sporten

Mensen tot en met 26 jaar mogen vanaf 3 maart met meer dan twee personen samen buiten sporten op sportaccommodaties. Niet in competitieverband, maar wel met het eigen team binnen de eigen club. Voorheen was dit alleen mogelijk voor jongeren tot en met 17 jaar. 

Winkelen op afspraak

Vanaf 3 maart mogen winkels op afspraak klanten ontvangen. Per verdieping mogen maximaal 2 klanten tegelijk in de winkel zijn. Klanten moeten zich 4 uur van tevoren hebben aangemeld. Een bezoek duurt minimaal 10 minuten. Dit is om te voorkomen dat er toch contacten zijn tussen klanten die elkaar snel afwisselen.

Avondklok

De avondklok wordt verlengd tot en met 15 maart 04.30 uur. Door de avondklok blijft het verboden om tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends naar buiten te gaan

Vliegverboden

Om het risico op verspreiding van mutaties van het virus te verminderen, zijn op 23 januari vliegverboden afgekondigd voor passagiersvluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Dominicaanse Republiek, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Kaapverdië, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela. Deze verboden worden in elk geval verlengd tot donderdag 4 maart.