Make Day: hier zijn we bezig met de toekomst van morgen

  • Inhoudstype:
    • Interview
  • Thema’s:
    • Duurzaamheid

Bureau voor innovatie Make Day helpt organisaties met maatschappelijke transities op het vlak van: verduurzamen, digitaliseren, participeren en samenwerken. Dit doen zij vanuit hun kantoor in het hartje van Rotterdam. Een fraai monumentaal pand, waar nog kansen liggen om te verduurzamen. Daarom hebben de strategen voor morgen bij Make Day de duurzaamheidsvoucher van gemeente Rotterdam aangevraagd. De inzichten uit de voucher gebruikten zij om het gesprek over verduurzamen aan te gaan met hun verhuurder. We spraken Shaun Akse, strateeg voor morgen bij Make Day, over wat de duurzaamheidsvoucher heeft opgeleverd.

Shaun Akse van Make Day
© Gemeente Rotterdam

Groene kantoorbingo en vegetarisch lunchen

Vanuit Rotterdam Centraal ben je binnen een paar minuten bij het kantoor van Make Day. Hier heeft het bedrijf bewust voor gekozen, zodat het aantrekkelijk is om met het openbaar vervoer te reizen. Verder zijn er genoeg duurzame initiatieven binnen het jonge bedrijf. Denk aan: plantaardige melk bij de koffie en vegetarisch lunchen. Shaun vult aan: “Bij Make Day zijn we bezig met de toekomst van morgen, vandaag concreet te maken. Ook als het gaat om het verduurzamen van ons kantoor. Waar het kan, doen we dit op een leuke manier. Tijdens een borrel op vrijdagmiddag hebben we de groene kantoorbingo in het leven geroepen. Hieruit kwamen acties zoals de aanleg van de daktuin en de vegetarische lunch.”

De energiescan als gesprekstarter

Genoeg duurzame initiatieven binnen Make Day, zou je zeggen. Maar kansen voor de meeste impact zag de organisatie in het verduurzamen van het monumentale pand. Shaun legt uit: “We huren het kantoor. Dus we wilden samen met de verhuurder kijken naar de mogelijkheden. Toen we zochten naar subsidies voor monumentale panden, kwamen we bij de duurzaamheidsvoucher terecht. Het aanvraagproces verliep soepel. De experts van Stimular kwamen langs en brachten daarna een mooi pakket aan concrete adviezen uit. Hiermee gingen we het gesprek met de verhuurder aan: dit kun jij doen en dit kunnen wij zelf doen.”

Slimmer energie besparen

Uit de scan bleek dat verbouwen de meeste impact maakt. Shaun: “Kozijnen, isolatie en het glas vervangen. Dit zijn prijzige ingrepen, omdat verbouwen van een monumentaal pand veel duurder is dan bij andere gebouwen.” Gelukkig waren er nog andere duurzame oplossingen. Shaun: “De airco zag ik als een luxeproduct. Maar een airco kun je óók gebruiken om te verwarmen, dan gebruik je minder gas in de winter. Zéker als je dit combineert met zonnepanelen, waarvoor ruimte is op het dak. Dan heb je een duurzame manier van verwarmen. We onderzoeken nu samen met de verhuurder of deze constructie haalbaar is.”

Een ander advies is radiatorfolie aanbrengen. Met radiatorfolie zorg je ervoor dat warmte terug de ruimte in wordt gereflecteerd en niet verdwijnt in de muur. Shaun vervolgt: “Dit is een voorbeeld van een snelle en relatief goedkope ingreep. Daarnaast kunnen we ook nog slimmer gebruikmaken van de thermostaatknoppen. Sowieso gaat onze cv-ketel alleen aan tijdens werkuren. Maar als we weten dat een ruimte niet wordt benut, zetten we de radiator daar uit. Dit is een slimme manier van energie besparen.”

Tip aan ondernemers

“Duurzaamheid wordt vaak gezien als iets groots en engs. Maar als ondernemer kun je laagdrempelig beginnen. De duurzaamheidscan helpt je met de eerste stap: het gesprek starten. En waar het kan: maak het leuk. Zo neem je je medewerkers mee en spreid je eigenaarschap.”

Deze inhoud is beschikbaar wanneer de cookies geaccepteerd zijn.

Wat is een duurzaamheidsvoucher?

Eerder dit jaar konden mkb’ers een duurzaamheidsvoucher aanvragen. Met deze voucher kon vervolgens een dak- of energiescan worden uitgevoerd. Deze actie bleek zo succesvol dat de 500 beschikbare vouchers al snel op waren. Maar dit succes heeft laten zien dat de behoefte onder het mkb groot is, dus later dit jaar zullen nieuwe duurzaamheidsvouchers beschikbaar komen.

Deel deze pagina