De smakelijke saamhorigheid van Mama Essi

  • Inhoudstype:
    • Interview
  • Thema’s:
    • Ondernemerschap

Ter ere van het 40-jarig bestaan van de Ondernemersbalie maken we kennis met Mama Essi, de hartstochtelijke kracht achter het gelijknamige restaurant in Rotterdam-Zuid en de oprichtster van Stichting African Passion. Gevestigd aan de Hillelaan, weerspiegelt Mama Essi’s restaurant haar liefde voor de rijke smaken van de Afrikaanse keuken en haar toewijding aan de buurt.

Mama Essi © Frank Diemel

Vanaf jonge leeftijd wakkerde de kookkunsten van haar moeder Mama Essi’s liefde voor koken aan. “Mijn moeder leerde mij vroeger een belangrijke les.” herinnert Mama Essi zich. “Ze zei altijd: ‘We moeten altijd genoeg eten klaarmaken; je weet nooit of er nog iemand binnenkomt die honger heeft’.” De wijze woorden van haar moeder hebben een blijvende invloed gehad op Mama Essi’s kook-filosofie en haar hartelijkheid.

Stichting African Passion

De coronaperiode stelde Mama Essi voor grote uitdagingen. Haar restaurant moest tijdelijk sluiten. Maar wat voor haar nog ingrijpender was, waren de toenemende moeilijkheden in de buurt. Bijna dagelijks stonden buurtbewoners met financiële problemen bij haar aan de deur vragend naar een maaltijd. Dit raakte Mama Essi. Ze zag hoe de armoede toenam en merkte dat er een stilzwijgend taboe heerste over dit onderwerp. Zij besloot actie te ondernemen en richtte Stichting African Passion op. Met als doel het taboe te doorbreken, hulp te bieden en de buurt te verbinden.

Je hebt niet veel nodig om een verschil te maken in het leven van anderen.”

Mama Essi

Eten als bindmiddel

Stichting African Passion is er voor iedereen, maar in het bijzonder voor kwetsbare groepen. Zoals eenzame ouderen, mensen met weinig geld, asielzoekers, daklozen en mensen met een beperking. Met activiteiten zoals kookworkshops en maandelijkse evenementen heeft de stichting een positieve impact op de buurt. “Het is geweldig om mensen bij elkaar te brengen en te zien hoe ze genieten van de activiteiten die we organiseren. Iedereen is welkom om te eten.” zegt Mama Essi met trots.

Kerstdiner

Een kleurrijk hoogtepunt van Stichting African Passion was het eindejaars kerstbuffet. Voor maar €3,50 konden gasten aanschuiven voor een feestelijk driegangendiner, waarbij de rijke smaken van Afrika centraal stonden. Meer dan honderd buurtbewoners kwamen samen om te genieten van het heerlijke eten, terwijl cadeautjes werden uitgewisseld en er volop gelachen en gedanst werd. Dit symboliseert de kernwaarden van de stichting: saamhorigheid, zorg voor elkaar en het delen van vreugde.

Ondersteuning van de Ondernemersbalie

Bij de oprichting van haar stichting kreeg Mama Essi hulp van de Ondernemersbalie. “Ik heb nuttige adviezen gekregen over het opzetten van de stichting en het regelen van zaken.” vertelt ze. “Ze hielpen mij met alle documenten, gaven mij een duidelijk stappenplan en voorzagen mij van informatie waar ik zelf niet aan had gedacht.”

De mensen van de Ondernemersbalie luisterden écht naar mijn verhaal en gaven heel fijn advies.”

Mama Essi

Mama Essi’s geheime recept

Als je droomt van je eigen onderneming, herinner je dan de wijze woorden van Mama Essi: ‘Volg je hart en zet door. Twijfel niet aan jezelf en vraag je niet af of het zal lukken. Het leven is een uitdaging en ondernemen is dat ook. Als je echt vooruit wilt, zul je obstakels tegenkomen. Maar geef niet op, blijf doorgaan, zelfs als je faalt. Ken jezelf, ken je kracht en blijf vastberaden.’ Mama Essi benadrukt het belang van doorzettingsvermogen en vooruitdenken. De klant bepaalt uiteindelijk jouw maaltijd.

40 jaar Ondernemersbalie – inspiratieverhalen

Rotterdam, de stad van vernieuwing en ondernemen, is de thuisbasis van veel ondernemers die gestart zijn bij de Rotterdamse Ondernemersbalie. Verhalen die een inspiratiebron voor velen zijn. In het kader van het 40-jarige jubileum van de Ondernemersbalie spraken we deze ondernemers. Je leest er alles over op onze jubileumpagina!

Label Ondernemersbalie 40 jaar ter illustratie

Deel deze pagina