Mijlpaal voor SES-deelnemer SDC Verifier
Op vrijdag 20 mei bezocht wethouder Arno Bonte het bedrijf SDC Verifier, in het kader van hun deelname aan het Smart Energy Systems-programma van gemeente Rotterdam. Op het dak van de locatie van Xtra Materieel in Rotterdam werd een demonstratie van hun nieuwe lichtgewicht PV-systeem gegeven. Deze samenwerking van verschillende bedrijven onthulde hun nieuwe naam: Rable.
Rable heeft een betaalbare methode ontwikkeld voor de installatie van zonnepanelen op grote platte daken. Het zelfdragende systeem leent zich door de slimme constructie goed voor montage op zwakke daken. Zo blijft geen dak onbenut. Erik Westerhof, eigenaar van Xtra Materieel, en trotse eigenaar van het eerste lichtgewicht PV-systeem: “Hoe mooi het is dat we via het SES-programma van de gemeente kunnen versnellen met de ontwikkeling van innovatie op het gebied van energiesystemen”.
Revolutie voor zwakke daken
Met name grote industriepanden hebben geschikte zonnedaken, maar het gros daarvan is niet ontworpen voor de extra ballast van zware zonnepanelen. Daarom is op dit moment maar 6,5 % van deze daken van zonnepanelen voorzien. Rable maakt het mogelijk om het grote potentieel van zwakke daken te benutten. “Ons zonnepaneelsysteem is zelfdragend dus de zwakke punten in een dak worden vermeden”, legt CEO Wouter van den Bos van Rable uit. Deze innovatie is revolutionair voor zwakke daken.
De zelfdragende constructie voor zonnepanelen is mede ontwikkeld met financiële steun uit het Smart Energy Systems programma van de gemeente Rotterdam. Een waardevol innovatief concept, vindt ook Arno Bonte, wethouder Duurzaamheid, Luchtkwaliteit en Energietransitie. “De constructie maakt zwakke platte daken geschikt voor zonnepanelen. Nu valt nog 50% af, omdat het dak te zwak is. Met deze innovatie komt er een enorme potentie voor zon op dak bij.”
Uitklapbaar zonnepanelensysteem
Voor de demonstratie en onthulling van de nieuwe naam zijn wethouder en ondernemers het dak op geklommen. Het uitklapbare zonnepanelensysteem werd ter plekke uitgerold: lichtgewicht, eenvoudig en snel te monteren zijn unieke eigenschappen. Deze nieuwe vormen van zonnepanelen installeren is nodig als oplossingen om het energiesysteem schoon, betrouwbaar en betaalbaar te houden. Rotterdam heeft veel (bedrijfs-)daken die nog onbenut zijn. Dit initiatief grijpt in op een nichemarkt waar nog geen goede oplossing voor is en een koppeling met potentie van deze innovatie en het beleid en de strategie van gemeente Rotterdam.
Rotterdam, de innovatieve stad
Rotterdam legt de lat hoog als het om duurzaamheid gaat. Met het Smart Energy Systems-programma draagt de gemeente bij aan een schoner, slimmer en zuiniger energiesysteem. Het SES-programma helpt ondernemers met subsidies voor haalbaarheidsstudies en experimentele ontwikkelingen van innovaties in het energiesysteem. En zorgt daarmee voor meer bedrijvigheid en werkgelegenheid in de stad en regio Rotterdam. En Inmiddels ontvingen 19 innovatieprojecten de subsidie. Van sociaal participatieve innovatie door energiecoöperatieven tot bedrijven die de samenwerking opzoeken om tot betere en haalbare, duurzame energieoplossingen te komen.
De vierde subsidieronde loopt nog tot 3 juni 2022. Meer informatie over het SES-programma en de subsidieregeling lees je hier.