Foto: Jan van der Ploeg

Mondkapje verplicht in diverse winkelgebieden vanaf 5 augustus

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Op een aantal drukke plekken in Rotterdam wordt het dragen van een niet-medisch mondkapje vanaf woensdag 5 augustus verplicht. Het gaat om winkelgebieden in het centrum, op alle grote markten en in de grotere winkelcentra Zuidplein en Alexandrium.


Waarom deze pilot?

Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond voert deze verplichting als pilot in, omdat het coronavirus weer oplaait. Dit gebeurt vooral op plekken waar veel mensen samenkomen en afstand houden lastig is. Een mondkapje kan hierbij helpen. Het RIVM heeft geconcludeerd dat het dragen van een mondkapje ertoe kan leiden dat mensen voorzichtiger worden en meer afstand houden tot elkaar. Alles is erop gericht om een tweede uitbraak te voorkomen. De verwachting is dat de pilot tot 31 augustus duurt. Daarna volgt een evaluatie.


Wat zijn de regels?

De draagplicht geldt vanaf 5 augustus in de aangewezen gebieden voor iedereen vanaf dertien jaar en ouder, op straat en in winkels tussen 6.00 tot 22.00 uur. Deze tijd is gekoppeld aan de winkeltijdenwet. Buiten deze tijd is het dragen van een mondkapje niet verplicht. Op de aangewezen markten waar een mondkapjesplicht geldt, is dat van toepassing tijdens de openingstijden van de markt.

Ook winkelmedewerkers en marktkooplieden moeten een mondkapje dragen in het openbare deel waar contact is met klanten. In het besloten deel van de winkel zoals magazijn en kantine is het dragen van een mondkapje niet verplicht. Wel gelden daar de basismaatregelen zoals het houden van 1,5 meter afstand.

Voor winkelmedewerkers en marktkooplieden geldt dat in plaats van een mondkapje, ook een spatmasker gedragen mag worden. Deze uitzondering geldt alleen voor winkelmedewerkers op het moment dat ze in de winkel zijn of marktkooplieden bij hun kraam staan. Op straat moet een mondkapje worden gedragen.


Wanneer is een mondkapje niet verplicht in de aangewezen gebieden? 

Op locaties waar al landelijke maatregelen gelden, zoals horeca, sportscholen en musea, hoeven bezoekers geen mondkapje te dragen. Hier gelden namelijk al regels over reservering, begeleiding en placering. Het betreft enkel de eerdergenoemde gebieden waar drukte minder te reguleren is.


Om welke gebieden gaat het?

Winkelgebieden centrum:
Het gaat om winkelgebieden in het centrum van Rotterdam o.a. Lijnbaan, Meent, Nieuwe Binnenwegplein en Coolsingel.

Markten (tijdens marktdagen):

  • Binnenrotte
  • Visserijplein
  • Afrikaanderplein

Grote winkelcentra:

  • Alexandrium Shopping Center en Alexandrium Megastores
  • Zuidplein

Bekijk hier kaarten van het gebied waar de mondkapjesplicht geldt.


Borden en communicatie ter plaatse

De komende dagen worden in de aangewezen gebieden borden neergezet om mensen op de maatregel te wijzen. Op de locaties worden vanaf woensdag 5 augustus mondkapjes uitgedeeld om mensen zoveel mogelijk te ondersteunen in het opvolgen van deze maatregel. Mensen die de maatregelen niet opvolgen worden hierop aangesproken. Dit kan leiden tot het verzoek het gebied te verlaten of een boete.

In de pilotgebieden worden gratis mondkapjes uitgedeeld gedurende de pilotperiode. Ook worden er verschillende gastheren- en vrouwen ingezet om bezoekers in de pilotgebieden gastvrij te attenderen op de mondkapjesverplichting.
 

Informatiepunten

  • Een Q&A over de mondkapjesplicht vindt je op rijnmondveilig.nl.
  • Je kunt ook contact opnemen met de Ondernemersbalie via 14010 of ondernemersbalie@Rotterdam.nl. Daar brengen ze je in contact met de juiste persoon voor je vraag. De Ondernemersbalie is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 9:00 -17:00 uur.
  • Voor vragen met betrekking tot de markten kun je contact opnemen met de afdeling markten via telefoonnummer 010- 2676150 of e-mail marktenstz@rotterdam.nl. De afdeling markten is telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur.

Publiekscampagne mondkapjesplicht

Voor materialen van de publiekscampagne ‘Wees welkom met een mondkapje om!’ die je kunt inzetten in je winkel en online, ga je naar deze pagina.