Swappen, het nieuwe shoppen dankzij The Swapshop

  • Inhoudstype:
    • Interview
  • Thema’s:
    • Ondernemerschap

De 40-jarige Ondernemersbalie presenteert het duurzame avontuur van The Swapshop. Opgericht in 2018 door het dynamische duo Laura en Monique. Dit unieke en duurzame mode-initiatief ontstond uit een gedeelde passie om iets te doen tegen overconsumptie en verspilling in de kledingindustrie.

Monique Drent, The Swapshop © Frank Diemel

Van ruilen geen huilen

Het ontstaan van Swapshop is een verhaal van passie, bewustwording en actie. Het begon met een simpele kledingruil tussen vriendinnen. Monique, die een master in Sociologie volgde, zag afval en met name textielafval, als een groot maatschappelijk probleem. Haar frustratie over de overconsumptie in de textielindustrie zette zij om in actie. “Ik deelde mijn gedachten en artikelen op Instagram, maar realiseerde me dat ik meer moest doen dan alleen vanuit mijn luie stoel artikelen delen.” vertelt Monique. “We begonnen heel informeel met kleding ruilen bij ons thuis, in het park, en later bij MONO”. Het snelle succes van het kledingruilconcept werd versterkt door een samenwerking met BlueCity en een groot ruilevenement met 150 deelnemers volgde. Dit legde de fundering voor wat The Swapshop zou worden.

De Ondernemersbalie als extra kickstart voor The Swapshop

De Ondernemersbalie had een belangrijke rol in de beginfase van The Swapshop. “In het begin hadden we echt geen idee of we een stichting, een BV of een VOF moesten starten.” deelt Monique. “De Ondernemersbalie heeft ons enorm geholpen met deze vraagstukken.” Het was door de hulp van de Ondernemersbalie dat Monique wegwijs werd in de complexe wereld van bureaucratische regels en ondernemerschap.

Een ander belangrijk aspect waarbij de Ondernemersbalie hielp, was het vinden van financieringsmogelijkheden. “We hoorden via de Ondernemersbalie over CityLab010, een initiatief van de gemeente Rotterdam. Dankzij de toekenning van deze aanvraag hebben wij een winkel kunnen openen”, vertelt ze.

De Ondernemersbalie gaf ons duidelijkheid in de wirwar van regels waar je als ondernemer mee te maken krijgt.”

Monique Drent, The Swapshop

Op naar een circulaire wereld

The Swapshop heeft ambitieuze plannen. Niet alleen meer winkels, maar ook een eigen circulaire productlijn. Dit initiatief nam tijdens de coronapandemie een vlucht. Toen de textielcontainers overliepen door de overvloed aan ingezamelde kleding en de export stagneerde, zag The Swapshop een mogelijkheid. “We schreven ons in voor een probleemoplossende prijsvraag van de gemeente Amsterdam en die wonnen we!” vertelt Monique. Deze overwinning resulteerde in het openen van een extra winkel. Naast de winkel in Rotterdam, is The Swapshop nu ook in Amsterdam gevestigd. Tevens gaf deze prijs het startsein voor een circulaire productlijn. Het pilotproduct, een laptop sleeve, is gemaakt van 50% gerecycled en 50% nieuw katoen. De vulling bestaat volledig uit gerecycled katoen. De oprichters van The Swapshop hebben zelf geen achtergrond in design of textiel, maar werken samen met partners om hun visie te realiseren. “We zijn in gesprek met een grote landelijke retailer om onze producten op grotere schaal te lanceren.” De stap naar een circulaire productlijn is niet alleen een grote mijlpaal voor The Swapshop, maar ook een belangrijke bijdrage aan duurzaamheid binnen de retailbranche.

The Swapshop: toekomstplannen en ambities

Monique kijkt enthousiast vooruit: “We willen onze circulaire producten uitbreiden en meer diversiteit in de producten brengen. Daarnaast is het onze missie om met meer winkels, swappen toegankelijk te maken voor iedereen.” The Swapshop overweegt ook franchisemogelijkheden om het bereik te vergroten​​.

Nog een tip voor ondernemers?

Tot slot deelt Monique een mooie tip voor andere ondernemers: “Als je een goed idee hebt, begin gewoon. Vertel de wereld over je droom, plant een zaadje en laat het groeien.” Ze benadrukt het belang van samenwerking en het vragen om hulp wanneer nodig, met name voor onderdelen waar je zelf minder sterk in bent​​. Ons bedrijf is een prachtig voorbeeld van hoe een persoonlijke missie kan uitgroeien tot een succesvolle onderneming met een positieve impact op de samenleving en het milieu.

Vertel de wereld over je droom, plant een zaadje en laat het groeien.

Monique

40 jaar Ondernemersbalie – inspiratieverhalen

Rotterdam, de stad van vernieuwing en ondernemen, is de thuisbasis van veel ondernemers die gestart zijn bij de Rotterdamse Ondernemersbalie. Verhalen die een inspiratiebron voor velen zijn. In het kader van het 40-jarige jubileum van de Ondernemersbalie spraken we deze ondernemers. Je leest er alles over op onze jubileumpagina!

Label Ondernemersbalie 40 jaar ter illustratie

Deel deze pagina