>

Mondkapjesplicht per 1 december 2020

1 december 2020

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Vanaf vandaag, 1 december, is het dragen van een mondkapje voor iedereen van 13 jaar en ouder verplicht. De verplichting geldt onder meer voor publieke binnenruimten, zoals winkels, maar ook voor contactberoepen, zoals kappers.

 

Tot nu toe was het dragen van een mondkapje in publieke binnenruimten, oftewel locaties waar personen vrij naar binnen kunnen lopen, een dringend advies. Op deze locaties moeten mensen, binnen, voortaan een mondkapje dragen:

  • Winkels, supermarkten
  • Gemeentehuizen
  • Bij contactberoepen (zoals kappers, rijscholen en schoonheidsspecialisten)
  • Cafés en restaurants
  • Theaters, dierentuinen en concertzalen
  • Middelbare scholen, hogescholen en universiteiten
  • Stationsgebouwen en luchthavens

 

Werkruimtes

Horecazaken zijn vanwege de gedeeltelijke lockdown nog steeds gesloten. Als de deuren weer open mogen, is het hier voor medewerkers en klanten verplicht om een mondkapje te dragen. Het mondkapje mag wel af op een vaste zitplaats, bijvoorbeeld als mensen in restaurants of theaters aan een tafel of in de zaal zitten. Het mondkapje moet weer op als mensen van hun zitplaats opstaan om naar het toilet of naar buiten te gaan.

Bij contactberoepen is het vaak niet haalbaar om 1,5 meter afstand te houden. Daarom wordt ook bij de uitvoering van contactberoepen, zoals bij de kapper, tijdens de rijles en bij de nagelstyliste het dragen van een mondkapje verplicht. Dit geldt zowel voor de klant als de dienstverlener. De aanwezigheid van een spatscherm in een werkruimte is geen alternatief voor een mondkapje.

Een mondkapje is niet verplicht als medewerkers een vaste zitplaats hebben. Concreet betekent dit dat het mondkapje af mag wanneer mensen bijvoorbeeld aan een balie, een bureau of vergadertafel zitten, mits er 1,5 afstand gehouden wordt. Wanneer vervolgens wordt opgestaan, moet het mondkapje weer gedragen worden.

 

Wat geldt eigenlijk als een mondkapje?

Een mondkapje moet de neus, kin en mond bedekken. Dit mag zowel een niet-medisch mondkapje zijn voor eenmalig gebruik, als een zelfgemaakte textiel variant die je kunt wassen en hergebruiken. Een opgetrokken sjaal, zakdoek of spatmasker zijn geen toegestane alternatieven voor een mondkapje.

 

Tijdelijke maatregel tot 1 maart 2021

De mondkapjesplicht, geldt in eerste instantie voor drie maanden, tot 1 maart 2021. Na die periode is verlenging mogelijk. Zodra er geen medische noodzaak meer is, wordt de regel weer ingetrokken.

 

Meer informatie

Werk je in een gebouw of ruimte waar iedereen vrij naar binnen mag lopen? Zorg er dan voor dat je jouw medewerkers en klanten een mondkapje laat dragen. Meer informatie over de mondkapjesplicht en de uitzonderingen op de regel vind je op de website van Rijnmondveilig.

Neem ook een kijkje op de veelgestelde vragen pagina.