Middelland: een mooi gebied dat steeds mooier wordt!

  • Inhoudstype:
    • Interview
  • Thema’s:
    • Vitale Kerngebieden

Eric Høssen heeft veel affiniteit met de Rotterdamse wijk Middelland. Hij heeft er lange tijd een ijssalon gehad en bedrijfspanden gefinancierd. Toen hij merkte dat het achteruit ging met de buurt is hij lid geworden van de lokale winkeliersvereniging om zijn steentje bij te dragen. Ondanks het feit dat Eric zijn ijssalon inmiddels heeft overgedragen, is hij enige tijd geleden ook bestuurslid geworden in de BIZ (Bedrijven Investeringszone) Middelland, waarvoor hij zich dus belangeloos inzet. “Ik kom nog steeds bijna dagelijks in de wijk, en heb goed contact met veel ondernemers. Er is er mij veel aan gelegen dat het goed gaat met het gebied.”

© Alyssa van Heyst Photography

Mooi, Mooier Middelland

Eric is dus al geruime tijd actief voor de ondernemers in Middelland. Hij heeft altijd ingezet op samenwerking, door ondernemers te doen inzien dat ze geen concurrenten zijn maar juist collega’s die hun krachten kunnen bundelen. In 2015 heeft de Gemeente Rotterdam daar een handje bij geholpen. Er zijn toen namelijk middelen beschikbaar gesteld waarmee het initiatief Mooi, Mooier Middeland is opgericht.

Eric: “Dit is een, in mijn ogen geslaagd, experiment waarbij bewoners, ondernemers, professionals, ambtenaren en bestuurders samenwerken aan het verbeteren van Middelland. Een vorm van co-creatie waar zoveel mogelijk betrokkenen kunnen meepraten en meebeslissen over de wijk. Dit is echt een aanzet geweest om de wijk uit het slop te halen. Als gevolg daarvan is ook de BIZ tot stand gekomen.”

BIZ Middelland

Inmiddels bestaat de BIZ Middelland uit zo’n 95 ondernemers. “We hebben een lastige start gehad, namelijk in de corona periode” vertelt Eric. “Het laatste jaar is daar natuurlijk ook de energiecrisis overheen gekomen. Er zitten een hoop ondernemers te watertrappelen daar. De tendens is dat ondernemers daardoor veel tijd voor hun eigen winkel nodig hebben en minder tijd besteden aan andere zaken. Dat proberen we nu weer uit het slop te trekken. Aan het einde van dit jaar bestaat onze BIZ 5 jaar en hebben we herverkiezingen. Ik ga er vanuit dat we dan weer voor 5 jaar door kunnen gaan.”

Subsidie Vitale Kerngebieden – HYPE Labs

“Onlangs heb ik samen met andere BIZ leden een digitaliseringssubsidie aangevraagd vanuit het programma Vitale Kerngebieden. Deze hebben we als Middelland toegewezen gekregen. Met de subsidie zijn we begonnen met een digitaliseringstraject genaamd HYPE Labs. Dit heeft al in een aantal andere BIZ in Rotterdam plaatsgevonden. Wij hebben het iets anders aangevlogen, in plaats van een kort traject hebben wij ingezet op een langdurig traject dat loopt tot het einde van het jaar.”

We vermoeden dat niet ieder lid van onze BIZ mee zal willen doen met het HYPE Labs traject, om verschillende redenen. We mikken er op om in ieder geval 40 ondernemers te overtuigen om mee te doen. Zo hopen we constant bezig te blijven met de ondernemers en daardoor het besef en de noodzaak van de BIZ onder ogen te brengen.”

Jouw winkelgebied ook verbeteren?

Als ondernemer of vastgoedeigenaar kun je subsidie aanvragen om je winkelgebied te verbeteren. De subsidie Vitale Kerngebieden is onderdeel van het programma Vitale Kerngebieden en is voor samenwerkingsverbanden zoals een BIZ of ondernemersvereniging. Geen onderdeel van een samenwerkingsverband? Voor een aanvraag kan ook worden samengewerkt. Meer informatie over deze regeling vind je hier: Subsidie Vitale Kerngebieden | Ondernemen010

Deel deze pagina