Mourads route naar gelijkheid

  • Inhoudstype:
    • Interview
  • Thema’s:
    • Ondernemerschap

Ter ere van het 40-jarig bestaan van de Ondernemersbalie, belichten we het verhaal van Mourad el Moussati. Een pionier in het creëren van gelijke kansen op de Nederlandse arbeidsmarkt. Als oprichter van Sollicitatiemarkt.nl en Divers Werken heeft Mourad zich sinds 2016 ontwikkeld tot een expert op het gebied van diversiteit en inclusie om gelijke kansen te realiseren en een inclusieve arbeidsmarkt te creëren.

Mourad el Moussati van Divers Werken over de Ondernemersbalie.
Mourad el Moussati © Frank Diemel

Van videosollicitaties naar bedrijfsadvies

In zijn laatste studiejaar van de opleiding Bedrijfskunde aan de Hogeschool Rotterdam, zette Mourad zijn eerste stappen in het ondernemerschap door samen met medestudenten een consultancybureau op te richten. Geïnspireerd door het ondernemerschap begon hij na zijn afstuderen in 2016 zijn eerste eigen bedrijf, Sollicitatiemarkt.nl. Een innovatief werving- en selectiebureau gericht op video solliciteren.

Hij merkte dat de sollicitatieprocedure slechts een klein onderdeel was van een veel groter vraagstuk. Dit leidde tot een natuurlijke groei naar zijn meest recente onderneming ‘Divers Werken’, waarbij hij organisaties helpt met het ontwikkelen, meten en implementeren van diversiteits- en inclusieplannen. Van Gemeenten Rotterdam tot Amsterdam maar ook voor multinationals en culturele instellingen zoals Museum Boijmans van Beuningen.

De kracht van Mourad: diversiteit en inclusie

Mourad benadrukt het belang van diversiteit en inclusie in de bedrijfswereld. Zijn benadering gaat verder dan alleen personeelsbeleid; het omvat ook de programma’s en diensten die een organisatie aanbiedt, evenals de relaties met leveranciers en afnemers.

Diversiteit betekent dat je iemand uitnodigt voor je feestje, inclusie betekent dat je die persoon niet alleen uitnodigt, maar er ook voor zorgt dat hij of zij daadwerkelijk mee kan dansen.

Samenwerking met de Ondernemersbalie

De Ondernemersbalie speelde een essentiële rol bij de start van Mourads onderneming. “De Ondernemersbalie heeft mij geholpen door belangrijke vragen te stellen en mij in contact te brengen met invloedrijke personen,” vertelt hij. De gesprekken met de Ondernemersbalie gaven Mourad het zelfvertrouwen en de inzichten die nodig waren om zijn bedrijf te laten groeien. Volgens hem is de kracht van de Ondernemersbalie de persoonlijke betrokkenheid van de mensen die er werken. Zo heeft hij nog steeds contact met de medewerkster die hem toen geholpen heeft, ook al werkt zij inmiddels ergens anders.

Bij de Ondernemersbalie had ik meteen het gevoel dat ik serieus werd genomen.”

Mourad: Begin gewoon!

Mourads advies voor startende ondernemers is eenvoudig: begin gewoon! In de beginfase kan ondernemen soms eenzaam zijn. Je hebt geen team waarmee je dingen kunt overleggen en er komt altijd meer bij kijken dan je denkt. Dus praat over je ideeën, sta open voor feedback, laat mensen kritisch zijn en wees niet bang om te bluffen. Uiteindelijk kun je het beste idee hebben, maar alles valt of staat met de uitvoering!

40 jaar Ondernemersbalie – inspiratieverhalen

Rotterdam, de stad van vernieuwing en ondernemen, is de thuisbasis van veel ondernemers die gestart zijn bij de Rotterdamse Ondernemersbalie. Verhalen die een inspiratiebron voor velen zijn. In het kader van het 40-jarige jubileum van de Ondernemersbalie spraken we deze ondernemers. Je leest er alles over op onze jublieumpagina!

Label Ondernemersbalie 40 jaar ter illustratie

Deel deze pagina