>

Met techniek je dagelijks leven verbeteren

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Teun Vonk, een Rotterdamse creatief ondernemer en kunstenaar, gelooft dat we met behulp van technologie veel meer uit ons lichaam kunnen halen dan nu het geval is. Hij onderwerpt zichzelf daarom aan allerlei fysieke experimenten. Teun is een van de vijftien ondernemers die in het zonnetje worden gezet door de Gemeente Rotterdam. Hun innovatieve ideeën geven een boost aan onze economie van morgen.

Onderstaand artikel is een bewerking van een Engelstalig interview geschreven door Maurice Geluk. Het maakt onderdeel uit van het project Next Economy, een serie ondernemersverhalen gemaakt in opdracht van Studio Wolfpack en de Gemeente Rotterdam

“Empirisch onderzoek, alles voor de kunst!”

In een kort filmpje op zijn persoonlijke facebook, valt Teun Vonk (32 jaar) met een enorme vaart uit de lucht. Hij probeert zijn armen zo dicht bij zijn lichaam te houden als mogelijk is. Zijn wangen staan strak in de wind. Vonk is zojuist uit een klein vliegtuig gesprongen. Een van zijn skydive-intructeurs heeft een camera op zijn helm gemonteerd. “Empirisch onderzoek, alles voor de kunst!” Dit was het bijschrift van Vonk bij het filmpje.

Band tussen lichaam en geest

Vonk gelooft dat techniek veel potentie heeft om ons dagelijks leven te verbeteren. In het werk van de artiest staat centraal de band tussen lichaam en geest herstellen en tussen lichaam en technologie. Door techniek te implementeren denkt Vonk dat wij, als mensen, veel meer met ons lichaam kunnen dan wij nu doen. “Wat niet gebaseerd is op uitvoerige literaire studies maar puur een creatief proces is. Ik maak kunst met mijn eigen lichaam.”

Persoonlijke ervaringen 

Veel van wat Vonk doet is gebaseerd op persoonlijke ervaringen. Volgens Vonk zijn veel mensen gevangen door hun eigen (gebrek aan) verbeelding. Het gevolg van werken aan een bureau en eindeloos staren naar schermen en veel te weinig bewegen. “Ik geloof er heilig in dat wij in de toekomst zullen terugdenken aan deze periode en zullen denken: Wat dachten wij in hemelsnaam?”

Een stevige knuffel

Vonk herinnert zich een moment uit 2015. Hij zat toen een aantal maanden in China. Hij verbleef een gedeelte van zijn tijd daar in het Shanghai Chronus Art Center. Hij kwam op dat moment vast te zitten tussen twee metrodeuren. “Het was een stressvolle situatie die maar een paar seconden duurde. Maar toen ik mezelf bevrijdde voelde ik me ontspannen. De spanning op beide schouders was geweldig.” Gefascineerd door deze ervaring, besloot Vonk dat hij dat gevoel wat hij had door wilde geven. Maar hoe?

Fotograaf: Luuks Smits

Achteraf gezien heeft, de ‘Shanghai metro’-ervaring geleid tot een keerpunt in zijn carrière. Na deze gebeurtenis maakte Vonk ‘The physical Mind’, zijn eerste meeslepende kunstwerk. Dit bestond uit een metalen frame met twee opblaasbare kussens eraan. Een persoon tegelijk kan platliggen op het onderste gedeelte. Zodra beide kussens worden opgeblazen ligt het lichaam, niet het gezicht, hiertussen. Hij maakt de vergelijking met het effect van een stevige knuffel.

De focus op prototypen

Vonk is meerdere malen benaderd door verschillende mensen die zijn kunstwerken op de markt willen brengen. Ondanks dat is zijn tijd om aan een commercieel product te werken nog niet gekomen. ”Mijn ideeën verspreiden is leuk maar ik beschouw mijn werk voornamelijk als het maken van protoypes.”

Hij reserveert genoeg tijd daarvoor. In het afgelopen jaar heeft Vonk gewerkt aan ‘A Sense of Gravity’. Het eerste prototype werd gepresenteerd in Den Haag. “Ik wil graag een lichaam laten vliegen in een windtunnel. Bijvoorbeeld een acrobaat met kunstmatige vleugels. Alleen om te kijken of het mogelijk is.”

Fotograaf: Aad Hoogendoorn

Vonk gelooft dat techniek veel potentie heeft om ons dagelijks leven te verbeteren. In het werk van de artiest staat centraal de band tussen lichaam en geest herstellen en tussen lichaam en technologie. Door techniek te implementeren denkt Vonk dat wij, als mensen, veel meer met ons lichaam kunnen dan wij nu doen. “Wat niet gebasseerd is op uitvoerige literaire studies maar puur een creatief proces is. Ik maak kunst met mijn eigen lichaam.”

Voor zijn nieuwe project heeft Vonk geld gekregen van investeerders zoals CBK Rotterdam, Het centrum voor visuele kunsten en Het Mondriaan fonds. Tijdens STRP Biënnale 2019 in Eindhoven op 31 maart gaat ‘A Sense of Gravity’ in première.

Creatieve en innovatieve ideeën belangrijke basis voor economische ontwikkeling

De gemeente Rotterdam zet in op groei van het Rotterdamse innovatie ‘ecosysteem’. Een omgeving waarin innovatieve ideeën kunnen doorontwikkelen en uitbloeien tot succesvolle, werkende toepassingen. Met een serie artikelen geven Studio Wolfpack en de gemeente Rotterdam kansrijke ondernemers een podium waarmee ze hun zichtbaarheid en netwerk vergroten. Zo wordt het gemakkelijker voor de ondernemer om de juiste partners te vinden die kunnen helpen het product verder te brengen. Een duwtje in de rug om toepassingen die belangrijk zijn voor de economie van de toekomst te laten slagen. Ook laten we zo aan een groot publiek zien wat wij als stad in huis hebben en hoe we werken aan een nieuwe economie. Dit is belangrijk voor het imago van Rotterdam als aantrekkelijke plek om te vestigen.

Heb jij de smaak te pakken?

Dit is een samenvatting van een langer artikel. Ontdek het volledige artikel en alle andere portretten die Studio Wolfpack maakte van Rotterdamse aanstormend talent hier: https://nexteconomy.nl/stories/