Nieuwe douaneregels voor export naar het Verenigd Koninkrijk

  • Inhoudstype:
    • Nieuws
  • Thema’s:
    • Logistiek

Handelt jouw bedrijf in planten, dierlijke of plantaardige producten? En doe jij regelmatig zaken met het Verenigd Koninkrijk (VK)?  Let dan op! Als gevolg van de Brexit wordt de export van deze producten naar het VK moeilijker. Dit artikel legt uit welke veranderingen er aankomen en wat je moet doen om handel te blijven doen met het VK.

Certificaten voor planten, plantaardige- en dierlijke producten

Vanaf 31 januari 2024 gaan de eerste maatregelen in van het Border Target Operating Model. Dit houdt in dat je een fytosanitair en een veterinair certificaat moet hebben voor de export van planten, dierlijke en plantaardige producten vanaf een medium risico naar het VK. Een fytosanitair certificaat heb je nodig voor planten en plantaardige producten. Een veterinair certificaat heb je nodig voor dierlijke producten.

Let op: het verkrijgen van deze certificaten kan lang duren. Begin dus op tijd met het aanvraag proces. Want als je de certificaten niet bezit voor 31 januari 2024, kun je geen zaken doen met het Verenigd Koninkrijk. Get Ready for Brexit legt je uit aan welke keuringen je producten moeten voldoen en hoe je de juiste certificaten aanvraagt. Klik hier voor meer informatie.

De keuring

De producten waar je in handelt moeten gekeurd worden voordat je ze opstuurt. De Nederlandse douane controleert de producten dus niet wanneer deze worden uitgestuurd. Daarom is het de verantwoordelijkheid van je bedrijf dat alle certificaten op orde zijn. Vanaf 30 april 2024 zal de Britse overheid geïmporteerde ladingen controleren.

IPAFFS

Wat er nog meer verandert aan de handel met het VK is dat fytosanitaire en veterinaire producten vanaf een medium risico in IPAFFS worden gemeld vóór zij aankomen in de haven van het VK. IPAFFS staat voor Import of products, animals, food and feed system. Dit is een Brits importsysteem. Het gebruik van dit systeem is niet nieuw, maar vanaf 31 januari moet het fytosanitair of veterinair certificaatnummer ook meegenomen worden in de melding. Spreek dit dus goed af met je zakenpartner in het VK.

Vertragingen in handel

De nieuwe maatregelen kunnen zorgen voor vertragingen in import en export. Een bestelling die op het laatste moment binnenkomt kun je niet meteen opsturen. Het aanvragen- en uitvoeren van de keuring die nodig is om een certificaat te krijgen kost tijd. Pas dus op tijd jouw logistiek aan en vermijd vertragingen. Klik hier voor meer informatie.

Deel deze pagina