Nieuwe regels plastic wegwerpbekers en -bakjes vanaf 1 juli

 • Inhoudstype:
  • Nieuws
 • Thema’s:
  • Circulair
  • Duurzaamheid
  • Horeca

Ondernemers mogen vanaf 1 juli geen gratis plastic wegwerpbekers en -bakjes meer aanbieden.  Klanten moeten voortaan gaan betalen voor bijvoorbeeld een koffiebeker waarin plastic zit verwerkt, zoals al langer geldt voor plastic tasjes. Ook ben je als ondernemer verplicht om vanaf 1 juli een herbruikbare optie aan te bieden. Wegwerpverpakkingen die helemaal plasticvrij zijn, zoals papieren bekers, mag je de klant nog wel gratis meegeven.  We gaan van wegwerp naar hergebruik. Dat is beter voor het milieu.

Foto terras Biergarten Rotterdam ter ondersteuning van artikel Nieuwe regels plastic wegwerpbekers en -bakjes vanaf 1 juli
Foto: Peter Schmidt

Elke dag gooien we alleen al in Nederland 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg die slechts één keer zijn gebruikt. Om de afvalberg te verkleinen en zwerfafval terug te dringen, voert de overheid deze maatregelen door. Deze komen voort uit de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP). Het doel is dat het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten in Nederland in 2026 met 40% is verminderd.

Wat betekent dit voor jou?

Om het gebruik van herbruikbare bekers en bakjes te stimuleren, gelden straks nieuwe regels:

 • Vanaf 1 juli betaalt de klant voor plastic wegwerpbekers, -bakjes als ze eten of drinken ophaalt of laat bezorgen. Dit geldt bijvoorbeeld bij het halen van een koffie to go, een frietje meenemen bij de snackbar, een maaltijdsalade kopen of een broodje in plastic bij een broodjeszaak.
 • De kosten die de klant maakt voor wegwerpbekers en -bakjes vermeld de ondernemer straks apart op de kassabon. Zo ziet de klant meteen hoeveel extra zij betalen.
 • Ondernemers zijn vanaf 1 juli verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden. Er zijn twee manieren:
  – Of ondernemers bieden herbruikbare bekers en bakjes aan waarvoor de klant borg moet betalen en die zij kunnen terugbrengen.
  – Of ondernemers vullen de beker of het bakje dat de klant zelf heeft meegebracht.
  De ondernemer kiest zelf welke vorm wordt aangeboden. Je kan er ook voor kiezen om beide vormen aan te bieden.
 • Vanaf 1 januari 2024 wordt bij consumptie ter plaatse herbruikbaar servies het uitgangspunt. Denk aan de afwasbare mok op kantoor en herbruikbare of hoogwaardig recyclebare bekers en bakjes op festivals en evenementen.

Richtbedragen voor prijzen en verwerking in de kassa

De regelgeving noemt alleen richtlijnen voor het beprijzen van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten, hiervan mag je afwijken:

 • € 0,25 voor een beker
 • € 0,50 voor een maaltijd (eventueel met meerdere bakjes)
 • € 0,05 voor voorverpakte kleine porties groente, fruit, noten en portieverpakkingen voor bijvoorbeeld beleg en saus

Het geld dat je ontvangt met de verkoop van wegwerpbekers en -bakjes mag je zelf houden. Je betaalt hierover wel het hoge btw-tarief. Wat er overblijft, kan je bij de omzet optellen en bijvoorbeeld inzetten voor de aanschaf van de verplichte herbruikbare alternatieven of een energiezuinige wasfaciliteit.

Meer informatie

Op de website van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vind je meer informatie over de nieuwe regels voor wegwerpplastic. Zo is er een Regelhulp waar je kan nagaan welke regels van toepassing zijn op jouw situatie en welke opties er zijn om hieraan te voldoen. En staat er een overzicht met regels per situatie

Neem ook een kijkje op de pagina circulair ondernemen voor allerlei handig tips.

Deel deze pagina