>

Nederland blijft in EU-kopgroep digitalisering door extra investeringen

16 november 2021

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Op de vierde plaats in de Digital Economy Society Idex (DESI)

Nederland staat op de vierde plaats in de Digital Economy Society Idex (DESI) en blijft daarmee qua digitalisering in de kopgroep van EU-landen. Nederlandse bedrijven maken namelijk steeds meer gebruik van digitale technologieën. Ook de overheid investeert hierin en stimuleert Nederlanders om digitaal vaardig(er) te worden.

De DESI is een online tool die jaarlijks de algemene digitale prestaties van Europa monitort en het digitale concurrentievermogen van EU-landen bijhoudt. De tool rangschikt Europese landen naar  de kwaliteit van hun digitale infrastructuur, het gebruik van digitale toepassingen door en online vaardigheden van hun inwoners, digitale activiteit in het bedrijfsleven en de online dienstverlening van overheden zelf. Nederland staat net als vorig jaar op de vierde plek, vlak achter Denemarken, Finland en Zweden.

Mkb doet het beter dan Europees gemiddelde

Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf mkb verkoopt steeds meer online. Opnieuw verdienen Nederlandse mkb’ers daar gemiddeld meer aan dan hun Europese collega’s. Inmiddels halen zij gemiddeld dertien procent van hun totale omzet uit online activiteiten. Dankzij het gebruik van technologieën als big data en cloud in hun bedrijfsvoering behalen Nederlandse ondernemers scores die ver boven het gemiddelde liggen van Europa.

Nederland aan de digitale top houden

“Ondernemers, onderwijs en overheid slagen er samen in om Nederland aan de digitale top te houden. Het rapport laat echter ook zien dat deze positie geen gegeven is”, aldus minister Stef Blok (Economische Zaken en Klimaat). Het ministerie maakt zich sterk voor de Nederlandse positie als digitale koploper van Europa. Bijvoorbeeld door samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en wetenschap te bevorderen. Dat is niet alleen goed voor de Nederlandse economie en werkgelegenheid. Het kan ook oplossingen bieden voor maatschappelijke uitdagingen, onder andere op het gebied van zorg, mobiliteit en klimaat. 

Lees hier het volledige bericht van de Rijksoverheid.