>
Foto: gemeente Rotterdam

Ondernemers werken samen aan hun gebied

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Steeds meer ondernemers willen samen met andere ondernemers voor hun gebied iets extra’s doen. Dit kan met een Bedrijven Investeringzone (BIZ). Maar liefst 17 nieuwe gebieden hebben zich dit voorjaar aangemeld als BIZ voor 2019.

Wat is BIZ?

Een BIZ (Bedrijven Investeringszone) is een winkelstraat of bedrijventerrein waar een groep ondernemers zich inzet om hun omgeving te verbeteren. De gemeente helpt, maar het geld voor de verbeteringen komt van de ondernemers zelf. Dat wordt bijvoorbeeld besteed aan extra vuilophaal, extra plantenbakken, graffitiverwijdering, sfeerverlichting, een sinterklaasintocht of een evenement. Die activiteiten zijn bijna altijd in de buitenruimte. De activiteiten moeten positief uitpakken voor alle ondernemers en niet voor één of enkele ondernemers. De BIZ zorgt dus voor iets extra’s in het gebied. De gemeente blijft zoals voorheen zijn eigen werkzaamheden uitvoeren.

Nieuwe aanmeldingen

Op dit moment zijn er 12 BIZ-gebieden in Rotterdam. Maar dit voorjaar hebben zich maar liefst 17 nieuwe gebieden aangemeld voor een BIZ. Door deze nieuwe aanmeldingen kan het aantal BIZ-gebieden in Rotterdam dus meer dan verdubbelen. Maar om een BIZ-gebied te worden moeten ondernemers in het gebied eerst stemmen. Als de meeste ondernemers uit het gebied voor een BIZ stemmen, dan wordt het gebied een BIZ-gebied in begin 2019. Het is nu dus nog niet zeker of de 17 aanmeldingen ook daadwerkelijk een nieuw BIZ-gebied worden.

Is een gebied een BIZ-gebied geworden? Dan int de gemeente een BIZ-bijdrage bij alle ondernemers in dat gebied. De bijdrage wordt daarna door gemeente aan de BIZ-stichting van het gebied terugbetaald. De BIZ-stichting kan dat geld besteden aan de uitvoering van het BIZ-plan waar de ondernemers in het BIZ-gebied voor gestemd hebben. In het BIZ-plan staan activiteiten die alle ondernemers ten goede komen. Iedereen betaalt dus zo mee en iedereen profiteert mee. Voor meer informatie over BIZ, zie https://www.rotterdam.nl/loket/bedrijveninvesteringszone/.

Kwartiermakers

Dit jaar doet de gemeente Rotterdam voor het eerst een proef met kwartiermakers. Winkelgebieden die zich dit jaar hebben aangemeld krijgen daarbij extra ondersteuning die door de Gemeente wordt betaald. De kwartiermakers helpen de aangemelde gebieden op allerlei manieren met als doel om een BIZ te realiseren. Volgend jaar wordt bekeken wat de hulp van de kwartiermakers opgeleverd heeft. Als dat positief uitpakt dan zal Rotterdam overwegen om door te gaan met het inzetten van kwartiermakers.