Ondernemersdienstverlening: Christelle Keizer
De gemeente werkt hard aan het verbeteren van de ondernemersdienstverlening. “We willen ondernemers zoveel mogelijk betrekken bij het maken van plannen en beleid”, aldus Christelle Keizer, projectmanager ondernemersdienstverlening bij de gemeente Rotterdam. Christelle vertelt over complexe vragen, expertteams bij de gemeente en de samenwerking met ondernemers.

Mkb Actieprogramma
Binnen het Mkb actieprogramma staat dienstverlening aan Rotterdamse ondernemers centraal. “Wij werken voor ondernemers, dus het minste wat we kunnen doen is ondernemers betrekken bij onze plannen. Het is echt mooi als alles samenkomt en we ondernemers op maat kunnen helpen. Het is een uitdaging om bij het maken van beleid en regelgeving vooraf met ondernemers in gesprek te gaan, zodat het zo goed mogelijk aansluit bij hun behoeften en voor hen werkbaar en uitvoerbaar wordt. Ondernemers hebben zoveel kennis. Daar moeten we gebruik van maken. Zo kunnen we er echt voor ze zijn.”
Samenwerken bij complexe vragen
De Ondernemersbalie is het belangrijkste aanspreekpunt voor ondernemers. “Als collega’s van de Ondernemersbalie een complexe vraag van een ondernemer zo goed en snel mogelijk willen beantwoorden, is het belangrijk dat zij door collega’s binnen de gemeente hierbij worden geholpen. Ook helpt het instellen van expertteams om complexe vragen en verzoeken van ondernemers integraal te kunnen beoordelen. Niet alleen gaan we hiermee de lokettenjungle tegen, ook leren wij er als gemeente veel van om samen te werken met collega’s buiten het eigen vakgebied.”
Direct contact met een medewerker
Om onze dienstverlening verder te verbeteren, zijn we recent gestart met livechat op Ondernemen010.nl. Op werkdagen van 9.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur kunnen ondernemers nu ook via de chat hun vragen direct stellen aan een medewerker van de gemeente.
Ondernemers hebben zoveel kennis. Daar moeten we gebruik van maken. Zo kunnen we er echt voor ze zijn.
Ondernemers een stem geven
Bij het ontwikkelen van beleid en regelgeving voor ondernemers, is het belangrijk dat we ondernemers vroegtijdig betrekken. Zodat het zo goed mogelijk aansluit op hun behoeften en dat we weten dat wat we doen ook echt werkt. We geven ondernemers een stem en vragen hen om kritisch naar onze producten en diensten te kijken, onder andere met een zogenaamde mkb-toets, waarbij we ondernemers een stem geven.