>

Ondersteuning van startups en scale-ups nodig in moeilijk ‘klimaat’

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Ondanks de economische voorspoed is het klimaat voor snelgroeiende bedrijven, oftewel scale-ups, het afgelopen jaar is verslechterd. Dat blijkt uit het ScaleUp Dashboard 2019 van Erasmus Centre for Entrepreneurship en Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM). UP!Rotterdam is een van de programma’s die scale-ups ondersteunt.

Minder groei in aantal scale-ups en afname doorgroeiende startups

De groei in het aantal snelgroeiende bedrijven (scale-ups) is ten opzichte van 2018 in 2019 meer dan gehalveerd (van 18 procent naar 7 procent). Bovendien is het aantal startups dat doorgroeit naar scale-up afgenomen met 1,8 procent. “We zullen een tandje hoger moeten schakelen en gedurfde experimenten moeten uitvoeren voor de ontwikkeling van innovatieve beleidsmaatregelen voor snelgroeiende bedrijven. Dat vraagt om meer specifieke ondersteuning en individuele begeleiding in de verschillende levensfases van een snelgroeiend bedrijf”, aldus Justin Jansen, hoogleraar Corporate Entrepreneurship aan de Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) en Academisch Directeur van het Erasmus Centre for Entrepreneurship.

Scale-ups behouden groeispurt niet

Uit het ScaleUp Dashboard 2019 blijkt ook dat twee derde van de snelgroeiende bedrijven de snelle groeispurt na de eerste jaren verliest. Die groeispurt behalen ze meestal tussen hun 5e en 8e levensjaar. Martin Luxemburg, directeur van het Erasmus Centre for Entrepreneurship licht toe: ‘Ondanks een goede uitgangspositie en een schaalbaar verdienmodel worstelen veel snelgroeiende bedrijven vervolgens met het aantrekken van nieuw talent, het verkrijgen van vervolgfinanciering en het organiseren van de explosieve complexiteit van hun organisatie.

Rotterdam heeft op een na hoogste aantal scale-ups

Rotterdam is de tweede stad in Nederland met het meeste jonge scale-ups (snelgroeiende startups). Amsterdam kent het hoogste aantal snelgroeiende bedrijven. Eindhoven, de nummer 3, heeft de grootste percentuele toename in het aantal snelgroeiende bedrijven ten opzichte van 2018 (2019: +30%). In Rotterdam is 6,2% (2018: 135 bedrijven) van alle bedrijven een scale-up.

UP!Rotterdam helpt startups groeien

Startups ervaren behoorlijke uitdagingen bij het opschalen van hun verdienmodel terwijl bestaande snelgroeiende bedrijven juist moeilijkheden ervaren bij het handhaven van hun snelle groei. Dat is een van de redenen dat Gemeente Rotterdam gestart is met het actieprogramma UP!Rotterdam. Met het programma zet zij zich om meer bedrijven door te laten groeien. Het actieprogramma is gericht op innovatieve startups met groeipotentie en scale-ups. Onder regie van gemeente Rotterdam, stimuleert, adviseert en faciliteert UP!Rotterdam startups en scale-ups bij hun groei. UP!Rotterdam is een publiek private samenwerking tussen de gemeente, innovatie hubs, corporates en bedrijven uit het werkveld.

Lees het volledige onderzoek

ScaleUp Dashboard is een jaarlijks terugkerend onderzoek naar snelgroeiende bedrijven uitgevoerd door Erasmus Centre for Entrepreneurship en Rotterdam School of Management, Erasmus University onder leiding van hoogleraar ondernemerschap, prof. dr. Justin Jansen. Een snelgroeiend bedrijf, oftewel een scale-up, is een bedrijf van minstens 10 fulltime (FTE) medewerkers dat gedurende een driejarige periode een gemiddelde groei heeft van minstens 20 procent per jaar in het aantal FTE.