>

Next step in hospital design

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

In mei 2018 opende het nieuwe Erasmus MC in Rotterdam. Een bijzondere binnenstedelijke ontwikkeling, die na mei ook nog een vervolg krijgt. Erasmus MC laat met de verhuizing op hun oude locatie namelijk ook plek achter voor een nieuwe bestemming.

Waarom een nieuw ziekenhuis hard nodig was

Het ‘oude’ hoofdgebouw van het Erasmus MC is na ruim 50 jaar behoorlijk verouderd. Juist voor een academisch ziekenhuis waar technologische vooruitgang een belangrijke rol speelt is een up to date gebouw een must. Daarnaast heeft een ziekenhuis vandaag de dag te maken met strikte voorschriften en regelgeving. Helaas bleek het geen optie het gebouw aan te passen aan deze moderne eisen. Daarom besloot Erasmus MC om voor het oude hoofdgebouw op Dijkzigt een nieuw gebouw te plaatsen. Een logistieke operatie, want het goed functioneren van het ziekenhuis staat ook tijdens de nieuwbouw op de eerste plaats.

Vijftien jaar aan het werk

In 2002 kreeg de nieuwbouworganisatie de startbrief van de toenmalige Minister van Volksgezondheid. Vervolgens werd in 2004 gestart met het bouwklaar maken van het terrein. De daadwerkelijke bouw van het ziekenhuis begon in 2009. Met de nieuwbouw is niet het gehele complex vernieuwd. Een belangrijk deel van de bestaande gebouwen, zoals de faculteitstoren, het onderwijscentrum en het Erasmus MC-Sophia blijven in gebruik. Het Erasmus MC-Daniel den Hoed gaat de locatie aan de Groene Hilledijk wel verlaten om naar de nieuwbouw in het centrum te verhuizen.

Wat er gebeurt met de leegkomende gebouwen

Na de verhuizing komt een aanzienlijk deel van de gebouwen van het Erasmus MC leeg te staan. Deze gebouwen zullen in een periode tot 2022 worden gesloopt of gerenoveerd. Gerenoveerde gebouwen krijgen nieuwe functies, die veelal ondersteunend zijn aan het Erasmus MC. Zoals stafruimten, piketkamers, stiltecentrum, een mortuarium en medische technologie. Door de sloop ontstaat ruimte voor toekomstige ontwikkelingen van het Erasmus MC. Door de nieuwbouw, sloop en renovatie wordt het Erasmus MC compacter en ontstaat er ook een kans om het ziekenhuis nog beter te verbinden met de stad. Openbare ruimten (pleinen, boulevards en lanen) vormen straks een natuurlijk onderdeel van de omgeving.

Informatie over het vastgoed

BAM Utiliteitsbouw bv en Ballast Nedam Bouw Speciale Projecten ontwikkelden samen het project onder de Bouwcombinatie Nieuwbouw Erasmus MC. De architect is EGM Architecten bv uit Dordrecht. Het is een groot project met een bruto vloeroppervlak van 203.000 m2 en een nuttig vloeroppervlak van 100.000 m2. Er zitten 46 liften in het gebouw en 7,5 kilometer zonwering. Het gebouw staat op 2.430 heipalen. De bouwkosten zijn circa 600 miljoen. Het nieuwe Erasmus MC is op dit moment het grootste utiliteitsbouwproject in Nederland.