Onze waterwegen zonder plastic
Rotterdam zit vol met innovatieve ondernemers. Van innovators die werken aan het oplossen van de problemen van vandaag, van duurzaamheid tot inclusiviteit en alles daartussenin. Voor Rotterdam en daarbuiten.
In dit artikel lees je over de ervaringen van Richard Hardiman, oprichter van RanMarine. Ranmarine is ontwikkelt geavanceerde technologie speciaal ontworpen om waterwegen op te ruimen en waterkwaliteit te monitoren.
Van servetje tot geavanceerde technologie
De missie van RanMarine is het ontwikkelen van geavanceerde technologie die specifiek is ontworpen voor het opruimen van vervuiling, bioafval en afval in waterwegen. Daarnaast wordt ook de waterkwaliteit gemonitord waardoor er proactief maatregelen genomen kunnen worden om de kwaliteit van het water te verbeteren.
Oprichter Richard: ‘Het idee voor RanMarine ontstond in 2016 toen ik in een haven in Zuid-Afrika een paar jongens plastic uit het water zag halen met een schepnet. Ik dacht: dit kan vast makkelijker. Ik tekende toen letterlijk op een servetje het idee voor wat nu de WasteShark is’.
De maritieme hotspot
In 2020 is Richard samen met zijn gezin naar Rotterdam geëmigreerd. ‘Ik heb geprobeerd mijn bedrijf in Zuid-Afrika op te starten, maar daar loop je tegen veel meer uitdagingen aan dan hier. Ik had al eerder zaken gedaan in Rotterdam, dus ik kende de stad. Toen ik las over een startup-programma waar ik aan kon deelnemen, aarzelde ik niet om me aan te melden en naar Rotterdam te reizen. Nederland heeft zoveel water, dus ik dacht meteen: dit is de plek om mijn idee tot leven te brengen. Bovendien is Rotterdam, met al zijn maritieme kennis, absoluut de hotspot voor mijn bedrijf’.
‘Door plastic op tijd uit het water te halen als het nog drijft, proberen we het risico te verkleinen dat het plastic afbreekt tot microplastics.’
Richard Hardiman, oprichter van RanMarine
Waterdrones in verschillende soorten en maten
RanMarine heeft meerdere autonome oppervlaktevaartuigen ontwikkeld, algemeen bekend als waterdrones. Werkend op technologie vergelijkbaar met die van robotstofzuigers, zijn deze aquatische drones verkrijgbaar in verschillende formaten en zijn afgestemd op verschillende omgevingen. Compacte versies zijn geschikt voor rivieren en kanalen, zelfs tussen aangemeerde boten, terwijl grotere modellen zijn ontworpen voor havens en meren. Het vlaggenschip is de WasteShark, een vaartuig in catamaranstijl dat zowel met een afstandstandbediening of autonoom kan opereren en uitgerust is met een vuilopvangbak tussen de drijvers.
Richard: ‘Eigenlijk zou er overal een WasteShark moeten liggen, want nu wordt hij vaak pas gekocht als het afval zichtbaar op het water ligt. Je kunt er beter op vooruit denken, want als je afval en plastics op tijd verwijdert, doe je dat voordat het afbreekt tot microplastics’.
Toekomstplannen
Richard heeft grote plannen voor de toekomst. ‘Ik zie ook een samenwerking met Hebo voor me. Samen zijn we bezig met de ontwikkeling van een emissievrij vaartuig voor snelle respons bij het verwijderen van kleine olievlekken uit waterwegen.
Nog iedere dag word ik gelukkig van mijn werk. Het is een heel fijn gevoel om bezig te zijn met iets goeds. Dat zie ik ook terug bij mijn collega’s. Robotic Engineers kunnen bijvoorbeeld overal werken, maar zij kiezen er ook voor om te werken bij een organisatie als RanMarine waarmee je de wereld een beetje beter maakt.
Een stad van doeners
‘Zonder Rotterdam had ik nooit gestaan waar ik nu sta. Er zit hier zoveel talent. Het is echt een stad van doeners! Zoals een goed Rotterdams gezegde luid: Geen woorden maar daden. De TU Delft zit vlakbij, de haven met al haar kennis‘, aldus Richard.
Maar Richard kreeg gelukkig ook hulp in het vestigen in Rotterdam. Zo heeft UpRotterdam hem geholpen in het proces door hem te verbinden aan het juiste netwerk. Richard vertelt: ‘Soms praat ik wel eens met vrienden in Zuid-Afrika over mijn ervaringen met het opstarten van mijn bedrijf en die geloven me dan niet als ik zeg dat ik tijdens het proces eigenlijk enorm ondersteund ben. Als Nederlander heb je misschien niet helemaal door hoe goed het hier geregeld is.‘
Ondernemen in Rotterdam
Tegen alle nieuwe ondernemers zou ik zeggen: wees niet bang om te falen. In Nederland zijn er volop mogelijkheden. Neem gewoon het risico, er is hier altijd een vangnet’.