Ook Jouw Zaak: Cubord Signmakers
Restafval in de schijnwerpers
Als kleine jongen speelde John Zijtregtop in de zandbak voor het bedrijf van zijn ouders. Tientallen jaren later nam hij samen met zijn broer het familiebedrijf Cubord Signmakers over. De binnen- en buitenreclame die ze produceren, daar kan niemand omheen. En ook het restafval zetten ze in de schijnwerpers. “We zijn zelf op zoek gegaan naar partijen die iets aan ons afval hebben.”
Je kunt het zo gek niet bedenken of Cubord maakt er iets opvallends van: bouwborden, reclameborden, spandoeken, stickers, vlaggen en in het verleden zelfs het beplakken van grafkisten.
Het reclameproductiebedrijf in de Rotterdamse wijk Ommoord heeft alles in eigen beheer. Aan de voorkant van het pand zit de DTP afdeling die de grafische bestanden opmaakt. “Daar zijn dames en heren heel de dag bezig met ontwerpen, het controleren van aangeleverde bestanden en deze geschikt maken voor de productie.” Vanuit de studio kijk je de productieruimtes in, waar de grootformaat printers staan. Daarna kom je in het atelier terecht, met een grote digitale snijtafel om de reclamematerialen uit te snijden.
Printrollen indelen á la Tetris
Toch is er altijd afval; van het snijverlies tot aan het rugvel van de stickers. De grote afvalverwerkers hebben geen interesse in de kleinere volumes afval van Cubord. Gooi het bij het restafval, was de reactie. Daarom is de ondernemer zelf in actie gekomen. “Elke reststroom is herbruikbaar, dus ben ik op zoek gegaan naar partijen die iets met het overbodige materiaal kunnen.”
Succesvolle upcycling naar toiletpapier
En met succes. Het vergde veel onderzoek, samenwerking en tijd, maar na een jaar samples testen, lukte het om de oplossing voor het siliconen papier te vinden. “Daar wordt nu door een partij hygiënepapier van gemaakt, zoals tissues en toiletpapier. Het gaat om zo’n 500 kilo restafval per maand.”
John werkt tegelijkertijd samen met Rotterdam Inclusief om in de sociale werkplaatsen de stickers en het rugvel van elkaar te scheiden. “Zij trekken het rugvel van de sticker. Zo krijg je twee gescheiden afvalstromen: papier en PVC. Van de stickers wordt weer PVC-granulaat gemaakt, wat uiteindelijk in nieuwe producten terechtkomt, zoals rijplaten en ballastblokken.”
Maar bovenal wil ik tijdens mijn pensioen kunnen terugkijken en denken: ik heb mijn best gedaan om er een schoner en daarmee duurzamer bedrijf van te maken.”
John Zijtregtop
Eigen software voor optimale efficiëntie
De ondernemer werkt zo efficiënt mogelijk om zowel economisch als ecologisch voordeel te behalen. Daarom heeft Cubord een eigen softwarepakket ontwikkeld. “Het is een ERP-pakket waarin niet alleen de administratie maar ook de productie wordt aangestuurd. Dat begint dus al bij de Tetris-indeling van printopdrachten, maar zit bijvoorbeeld ook in ritten economisch plannen. Het zorgt ervoor dat je meer werk met minder mensen doet, maar ook dat je schoner werkt, minder afval produceert en minder CO2 uitstoot”, legt John uit.
Tegelijkertijd kan hij met vuilafvoer flink de kosten drukken. “Het afvoeren van restafval is duur en zal in de toekomst alleen maar duurder worden. Afval een duurzame bestemming geven, is daarom ook financieel interessant. Stel dat je je kosten kunt halveren met creatieve oplossingen!” Een ander voordeel: het trekt de juiste klanten aan. “Je bent een interessantere zakenpartner als je investeert in duurzaam en digitaal ondernemen. We hebben door onze inzet net een streepje voor op de concurrent.” Maar bovenal wil John tijdens zijn pensioen kunnen terugkijken en denken: ik heb mijn best gedaan om er een schoner en daarmee duurzamer bedrijf van te maken.
Als mkb-er kan je niet meer omheen: “Je moet meedoen aan de transitie, anders loop je op termijn echt achter de feiten aan.”
John Zijtregtop
Medewerkers enthousiast maken
De grootste investering om dat te bereiken, is tijd. “Een belangrijk deel van die tijd gaat zitten in je medewerkers enthousiast maken over waar je mee bezig bent. Dat doe je door te vertellen wat het oplevert, wat de klanten willen en wat er in de markt leeft”, legt John uit.
De geldinvestering zit ‘m vooral in de aanschaf van duurzame technologie, zoals zonnepanelen en de eigen elektrische laadpalen. “Verder zijn we bezig met een aanvraag voor HV100 brandstof – een schonere diesel die ervoor zorgt dat je uitstoot enorm afneemt. Het staat op lijst erkende duurzaamheidsmaatregelen die je als bedrijf kan doorvoeren. Als onze vrachtwagenleveranciers het goedkeuren, dan laten we hier zo’n tank plaatsen.”
Hoewel het eindproduct van Cubord hetzelfde blijft, wordt de productie van de reclame-uitingen steeds duurzamer. Het voordeel voor de klant zit dan ook in het samenwerken met een partij die circulair en duurzaam onderneemt. “Bij sommige klanten leeft de vraag echt en wordt het als harde eis meegenomen in de aanvraag. Anderen vinden het een nice to have, maar gunnen je daardoor wel net een beetje meer.”
Of het doel nu is om kosten te besparen, onderdeel van een marketingstrategie of bijdragen aan een schonere wereld, volgens John kan je er als mkb-er niet meer omheen: “Je moet meedoen aan de transitie, anders loop je op termijn echt achter de feiten aan.”
TIPS!
- Het is heel simpel: begin gewoon. Zet een speciale bak neer waar je de koffiebekertjes ingooit. Dat in elkaar stapelen is veel compacter dan in een vuilniszak. Supersimpel, maar zo gaat de sneeuwbal rollen en kom je tot grotere dingen.
- Hou vol: de wereld van afval is een bijzondere wereld. Don’t take no for an answer. Er is áltijd een bestemming voor je afval.
- Investeer tijd in eigen onderzoek. Google je rot en blijf graven tot je het antwoord hebt gevonden.
Meer inspiratie
- Meer ondernemersverhalen
- Meer weten over MKB010 Next
- Handige tools, links en meer